Bagaimana berbahaya ini berjalan yang membentuk kulat dan bagaimana adalah rawatan?

Maju membentuk kulat kuku dan berhenti dirawat lebih keras dan lebih lama. Pada peringkat ini, penyakit ini memerlukan ketekunan dan perbelanjaan yang besar di sebahagian daripada pesakit dan terus memantau keadaan pesakit dari dokter kulit.

Kulat adalah penyakit yang paling biasa. Menurut statistik, setiap keempat penduduk bumi menghadapi masalah ini. Sangat sering ada yang kulat kuku di tangan dan kaki (onikhomikozy).

Bahaya penyakit adalah bahwa kebanyakan orang tidak mengambil kuku kulat serius dan tidak tergesa-gesa untuk menangani ke dokter. Akhirnya penyakit berkembang dan boleh menyebabkan kesan yang tidak menyenangkan: kerugian lengkap kuku dan mengurangkan keseluruhan kekebalan disebabkan oleh keracunan organisma dengan bahan-bahan toksik yang dihasilkan oleh jamur dalam proses hidup.

Dari pencemaran tidak ada yang kebal, sebagai penyebab agen kulat di mana-mana, dan mampu lama untuk bertahan dalam alam bawah keadaan yang paling buruk. Ada banyak jenis yang kulat mikroflora pada manusia tidak menghasilkan kekebalan untuk mereka dan bahkan setelah rawatan risiko tinggi daripada jangkitan semula.

Patogen yang kulat tahan banyak ubat-ubatan, jadi rawatan onychomycosis adalah sukar dan proses yang panjang yang memerlukan pendekatan yang menyeluruh. Dalam skim rawatan maju membentuk kulat kuku termasuk produk luar (wangi-wangian, penyelesaian, lotion, semburan, laker) dan antimycotic dadah di tablet, kaedah yang digunakan terapi fizikal, rakyat dan alternatif lain teknik. Satu-satunya cara untuk mengatasi dengan jangkitan dan untuk mencapai pemulihan penuh.

berjalan kulat

Maju membentuk kulat kuku dan berhenti: mengapa ia berlaku begitu sering?

Alasan utama untuk kekurangan yang tepat rawatan adalah puas hati pesakit dan keengganan untuk mendapatkan perhatian medis. Pada peringkat awal yang kulat kuku pergi tanpa disedari, dan kebanyakan pasien (terutama orang-orang) tidak membayar perhatian untuk perubahan warna plat kuku dan lain-lain yang berkaitan dengan gejala-gejala. Sementara itu, jangkitan tidak aktif, kulat mikroflora cepat baka, toksin memasuki aliran darah, merebak ke seluruh badan dan melemahkan kesihatan.

Melalui masa perubahan struktur kuku, mereka menjadi rapuh, mula mengelupas dan runtuh, berubah bentuk dan menebal. Kulit di sekitar kuku menjadi radang, bersisik, merah, sensasi yang menyakitkan muncul, membakar dan gatal-gatal. Dari kaki bermula untuk menganggap bau yang tidak menyenangkan dan satu orang yang menyadari bahwa tidak hanya berhadapan dengan masalah kosmetik, tapi serius keadaan yang memerlukan rawatan yang mencukupi.

Pada peringkat ini, untuk berurusan dengan kulat lebih sukar daripada di peringkat awal penyakit. Rawatan akan menjadi panjang dan kompleks, dan tidak selalu berakhir dalam pemulihan lengkap. Bagaimanapun, untuk menangani masalah adalah perlu, jika tidak perkembangan selanjutnya onychomycosis akan membawa kepada keadaan yang mengerikan.

Di mana saya boleh mendapatkan ia?

Biasanya, agen penyebab onychomycosis ragi, kulat atau dermatophytes. Di samping itu, penyakit ini boleh menyebabkan gabungan beberapa jenis kulat dengan bakteria jenis yang berbeza. Bagaimana infeksi.

Yang terinfeksi dengan kulat dalam keluarga jika salah satu wakil sakit onychomycosis. Dalam kes ini, disebarkan pada hubungi atau apabila perkongsian tuala, cadar dan barang rumah yang lain.

Kolam renang, mandi, sauna, Taman air, gimnasium dan tempat awam yang lain dengan hangat dan lembab dan orang-orang besar orang-orang yang memuncak bahaya jadi seperti di tempat-tempat itu dalam keadaan yang baik untuk pembiakan kulat. Spora kulat telah lama disimpan pada permukaan pegangan tangan, bangku, lantai, jadi untuk dijangkiti, ini adalah yang paling mudah.

Memakai ketat dan kasut yang tidak selesa dibuat dari bahan-bahan sintetik juga menyumbang untuk menyeberangi pencemaran. Sepatu ini tidak bernafas dan menyumbang untuk berpeluh meningkat, menyebabkan di dalam mencipta lembap persekitaran yang kulat bertambah cepat dan mudah menembus ke dalam jaringan melalui melecet, retak dan kapalan pada permukaan kaki.

Agen berjangkit boleh tunggu di sekitar: pegangan pada pengangkutan awam, mengendalikan pintu, semasa sesuai sepatu di toko atau di salon.

Oleh itu, ia adalah penting untuk mematuhi peraturan asas kebersihan diri dan menggunakan pencegahan untuk mengelakkan jangkitan.

Infeksi telah mengambil akar di badan, keperluan keadaan yang baik. Ini termasuk: dikurangkan kekebalan, penyakit kronik, tekanan, bahaya pekerjaan, hidup yang tidak sihat. Gabungan ini faktor melemahkan badan dan menjadikan ia terdedah kepada kulat.

Implikasi bentuk maju onychomycosis

Maju membentuk kulat kuku dan jari-jari kaki boleh membawa kepada komplikasi berikut:

 • Immunosuppression;
 • Kecenderungan untuk penyakit berjangkit dan virus;
 • Semakin teruk daripada penyakit kronik;
 • Mabuk dan disfungsi organ-organ dalaman;
 • Kejadian kekeliruan penyakit (eksim, dermatitis);
 • Reaksi alergi, pembangunan hidung, bronkitis asma, kulit manifestasi dalam jenis yang gatal.

Berjalan membentuk kulat adalah hal yang berbahaya karena racun dari patogenik mikro-flora, memberi kesan negatif fungsi penting sistem badan. onychomycosis bahaya tidak hanya untuk pasien tetapi untuk anggota keluarganya dan orang sekitarnya, karena kulat adalah menular dan mudah berjangkit dari orang yang sakit. Oleh itu, adalah penting untuk memulakan rawatan dan mengambil langkah-langkah pencegahan untuk mencegah penyebaran penyakit.

Gejala bentuk maju onychomycosis

Maju membentuk kulat kuku ditemani oleh tanda-tanda ciri wujud dalam spesies tertentu kulat. Kekalahan plat kuku sering menyebabkan dermatophytes, yang kulat.

Dermatophytes. Ini seperti kulat kuku adalah yang paling biasa, jangkitan berlaku dalam penggunaan rumah biasa barang-barang dan hubungan dengan orang yang dijangkiti. Kulat paling sering pertama memberi kesan kulit kaki, dan kemudian bergerak ke kuku. Pada plat kuku muncul di tempat-tempat dan jalur melintang, ternyata kuning, delaminate, menjadi rapuh dan poros. Lebih masa kuku pekat, menjadi cacat dan mulai runtuh.

Ragi kulat. Pertama tanda-tanda yang kulat jangkitan yang kemerahan dan radang batang kuku, disertai dengan sensasi yang menyakitkan. Paling sering ini jenis kulat berlaku pada orang dengan sistem imun yang lemah dan memberi kesan kepada plat kuku di tangan. Di peringkat awal penyakit kuku perubahan warna, menjadi kuning. Sebagai perkembangan infeksi kuku plat mungkin menjadi coklat, atau hitam. Kuku menjadi lebih tipis, ia menjadi ikal, mudah pecah dan pecah di luar. Lama-kelamaan, ia jatuh pendek kuku dan lagi peralihan penyakit untuk menjalankan pentas boleh diiringi dengan kerugian lengkap kuku yang terlibat.

Membentuk kulat. Dijangkiti oleh jenis ini kulat di tempat-tempat yang tinggi kelembapan. Keadaan yang baik untuk pembangunan membentuk kulat gangguan makan plat kuku yang disebabkan oleh tertentu penyakit atau cedera. Dengan pembangunan jangkitan kemusnahan kuku berlaku di dalam dan di luar. Pada masa yang sama pada wafer permukaan tempat muncul, menyerupai sebuah acuan, dan kuku menjadi kuning, atau hitam. Ia mengubah struktur, menjadi poros, rapuh, kuku pekat dan berkecai, ia muncul menyakitkan retak.

Maju membentuk kulat kuku membawa teruk gatal-gatal, radang, mengelupas kulit antara jari-jari kaki, dan bau. Pada peringkat ini, rawatan maju membentuk kulat kuku harus menyeluruh. Regimen rawatan yang dipilih oleh doktor individu dan termasuk anti dadah di tablet dan produk-produk luar (wangi-wangian, krim, semburan, penyelesaian). Selain itu, pakar mungkin menetapkan terapi ozon, rawatan laser, atau untuk menghantar kepada perkakasan rawatan kuku.

Rawatan

Terapi kompleks kulat adalah berdasarkan permohonan bidang berikut:

 • Penggunaan sistemik anti ubat-ubatan (tablet atau kapsul untuk penerimaan di dalam);
 • Tujuan tempatan persiapan untuk luar rawatan kuku (minyak, penyelesaian, krim, semburan, cat);
 • Penggunaan multivitamin kompleks dan tonik lain yang membantu membina semula sistem imun;
 • Fisioterapi dan rawatan laser;
 • Pembedahan teknik (mekanikal pembuangan terinfeksi kuku);
 • Metode alternatif dan rawatan perubatan kaum.
kulat peringkat

Terapi alternatif

Laser terapi. Rawatan maju membentuk kulat dengan laser adalah moden prosedur yang dianggap paling berkesan dan selamat. Sinar laser serta-merta memusnahkan kuman dan spora jamur dan merawat terjejas jadi benar-benar pemulihan yang cukup 3-4 prosedur yang dijalankan dengan jarak satu bulan. Tiada ubat untuk tarikh yang bisa membandingkan dengan laser pada tahap efisiensi dan kecepatan mencapai hasil yang dikehendaki.

Semasa prosedur, sinar laser semakin panas plat kuku, terpancar gelombang pendek-pulsa lingkungan. Pemanasan dilakukan untuk suhu 47°, ini nilai memastikan kematian dermatophytes dan lain-lain patogen yang kulat.

Laser terapi tidak boleh digunakan di hadapan berjangkit dan penyakit kulit, diabetes, kanker, semasa mengandung dan susu ibu. Satu lagi kelemahan prosedur ini kos yang tinggi, jadi rawatan ini tidak tersedia untuk setiap pasien.

Ozon terapi. Prosedur ini melibatkan microinjections sekitar plat kuku persediaan dengan ozon campuran. Itu suntikan mikro menyelesaikan proses radang, menghalang pembiakan kulat dan meningkatkan kekebalan. Untuk rawatan bentuk maju biasanya ditetapkan 10 sesi terapi ozon.

Perkakasan prosedur. Semasa perkakasan pemprosesan terkena kuku jari kaki, keluarkan atas terlibat lapisan menggunakan Elektro peranti, dilengkapi dengan muncung khas. Kursus rawatan bergantung pada tahap kerosakan kuku dan terdiri 3-10 sesi.

Pembedahan

Dengan luka-luka yang banyak plat kuku dalam beberapa kes hanya akan mekanikal pembuangan kuku. Ini adalah yang paling radikal rawatan dan ia digunakan dengan ketidakberkesanan terapi lain.

Operasi itu dilakukan di bawah Umum atau bius. Pembuangan plat kuku — yang paling menyakitkan pilihan, ia memerlukan pemulihan yang panjang dan penuh dengan beberapa komplikasi. Jadi, semasa prosedur, kuku rosak tempat tidur, yang membawa lagi untuk fakta bahwa kuku yang sihat mula tumbuh salah.

Selain itu, pembedahan tidak menjamin ketiadaan penyakit itu. Kini kaedah ini jarang digunakan, pakar cuba untuk menghadapi dengan jangkitan cara yang lebih lembut.

Tradisional dan alat

Apabila maju membentuk kulat kuku tradisional dan cara yang digunakan hanya sebagai Tambahan untuk rawatan asas dan setuju pada mereka gunakan dengan doktor anda. Di sini adalah yang paling popular rakyat:

 • Yang lain. Penggunaan yang berwarna lain (20%), prosedur yang dilakukan setiap hari. Pad kapas direndam dalam berwarna dan digunakan untuk yang terkena kuku. Rawatan kulat oleh lain terus sampai kuku yang sihat.
 • Cuka (meja, Apple atau anggur). Bunga matahari minyak dicampur dengan cuka di bahagian 1:1 , basahkan kapas pad dan digunakan untuk yang terkena kuku untuk 15-20 menit, mendapatkan sebuah band-aid.
 • Teh pohon minyak. Tertumpu penting minyak digunakan pada kawasan yang dijangkiti setiap hari, mencoba untuk tidak menyentuh kulit sekitar, jika tidak, anda boleh memprovokasi kegatalan yang teruk.
 • Celandine. Gunakan celandine berwarna atau jus segar tumbuhan. Celandine telah antiseptik yang kuat dan anti-sifatnya. Jus digunakan secara langsung pada kuku, dilindungi dengan kain steril dan tetap dengan pembalut.
 • Makhorka. Ia adalah ubat yang berkesan untuk berjalan kaki kulat. Dalam 1 liter air panas dituangkan 1 besar. - Makhorka dan rebus dengan api kecil untuk 5 minit. Campuran yang sedikit sejuk dan digunakan untuk mandi kaki. Kaki memegang dalam mangkuk dengan sup sehingga itu, sehingga ia benar-benar sejuk.
 • Abu rokok. Ini sesuai untuk rawatan berjalan kuku kulat. Perubatan komposisi adalah bersedia dari abu tiga rokok, dicampur dengan tiga biji pasta gigi dengan fluoride. Campuran yang digunakan sebagai kompres. Memohon pada kuku yang terlibat dengan lapisan tebal di malam, dari atas tutup dengan bungkus plastik dan kaki memakai stoking bulu hangat.
 • Ammonia juga digunakan sebagai memampatkan, ubat yang boleh dibeli di mana-mana farmasi. Penyelesaian ia adalah perlu untuk meresapi kain kapas dan bungkus dia sakit kuku. Di atas anda perlu untuk membungkus jari anda di bungkus plastik dan pakai kaos kaki. Kompres meninggalkan malam ini, di pagi hari lembut lapisan atas plat kuku untuk membuang dengan kuku file.