Kulat kulit penyakit dalam kanak-kanak

Kulat kulit penyakit dalam kanak-kanak adalah homogen kumpulan luka-luka kulit, agen yang patogenik mikroskopik kulat. Kulat kulit penyakit dalam kanak-kanak boleh membawa kepada mengelupas, gatal-gatal, retak di kulit; kehilangan rambut, badan kuku. Diagnosis kulat kulit penyakit dalam kanak-kanak termasuk pemeriksaan, neon ujian, mikroskop dan budaya kotoran di mikroflora. Rawatan yang menyeluruh kulat kulit penyakit anak-anak dibawa keluar menggunakan luar dan sistemik anti bermakna, menyahsensitiviti dan kortikosteroid dadah, Imun, fisioterapi.

Kulat kulit penyakit dalam kanak-kanak

kulat-di-kanak-kanak

Kulat kulit penyakit anak-anak membangunkan di mengalahkan lancar kulit dan lampiran (rambut dan kuku) parasit kulat. Dalam neurologi, bahagian daripada jangkitan kulat kira 37-40% dari semua penyakit kulit. Ada kecenderungan untuk pertumbuhan beberapa kanak-kanak dengan kulat kulit penyakit maju pada masa yang sama dengan yang lain dermatoses dermatitis alergi, eksim, psoriasis, difahami, dan ramai doktor. Bahaya penyakit kulat kulit beracun dan kepekaan tindakan yang kulat pada tubuh kanak-kanak, yang memicu perkembangan reaksi alergi, imuniti lemah, beban penyakit kronis.

Klasifikasi kulat kulit penyakit dalam kanak-kanak

Di kedalaman mengalahkan penyakit kulat kulit di kanak-kanak dibahagikan ke keratomycosis (bagaimanapun versicolor), dermatofitia (microsporia, trichophytosis, favus, epidermophytia, rubromycosis); kandidiasis; mycoses dalam.

Keratomycosis mempunyai ciri-ciri luka-luka lapisan Horny epidermis tanpa pembangunan radang reaksi, kerosakan untuk rambut dan kuku. Dermatofitia disertai dengan lemah atau kuat radang perubahan dalam kulit dalam epidermis, merosakkan rambut dan kuku. Dermatophytes (kulat genus Trichophyton, Microsporum, Epidermophyton) utama agen penyebab penyakit kulat kulit pada kanak-kanak. Dangkal kandidiasis – kedua yang paling biasa pengesanan antara kulat kulit penyakit dalam kanak-kanak yang disebabkan oleh kulat patogen genus M (biasanya C. albicans) yang menyentuh kulit dan mukosa.

Punca penyakit kulat kulit pada kanak-kanak

Kelaziman epidermomycosis antara semua kulat penyakit yang disebabkan oleh tetap dekat hubungan kulit dengan alam sekitar. Agen penyebab penyakit kulat kulit pada kanak-kanak yang meluas di alam, ada pelbagai besar dan tinggi rintangan yang luar faktor. Kulat kulit penyakit dalam kanak-kanak biasanya diperhatikan dalam bentuk sekali-sekala kes-kes, wabak yang lebih biasa daripada dermatophyte kulit kepala.

Sumber anthropophilic epidermomycosis adalah orang sakit, zoophilic (microsporia) - haiwan sakit (kucing dan anjing liar, sapi, kuda), jarang kelakuan – tanah. Jangkitan berlaku dengan hubungan langsung anak dengan kulit dan rambut pesakit atau melalui setiap hari objek, jamur dan mereka spora (tuala, tuala, sikat, mainan, topi, sepatu). Sering kulat kulit penyakit anak-anak terinfeksi di dalam kolam renang, mandi dan mandi, di pantai, di salun rambut, dianjurkan kumpulan kanak-kanak.

Ciri-ciri anak-anak kulit (hidrofilik, meningkat vascularization, dikurangkan aktiviti bakteria keringat dan kelenjar minyak, mudah kelemahan), yang belum matang sistem imun memudahkan daripada patogen ke epidermis, yang menyumbang untuk pembangunan pesat kulat penyakit dalam anak-anak.

Penurunan dalam perlindungan pasukan organisma kanak-kanak yang dapat dipicu oleh miskin ekologi, tekanan, berpanjangan menggunakan antibiotik dan kronik jangkitan. Dengan sistem imun yang lemah oportunis kulat yang hidup dalam norma pada kulit bayi, boleh bertukar menjadi bentuk patogen dan menyebabkan penyakit kulat (contohnya Malassezia ketombe adalah penyebab agen multi-berwarna kelabu).

Gejala-gejala penyakit kulat kulit pada kanak-kanak

Sifat dan tahap gejala-gejala penyakit kulat kulit pada kanak-kanak bergantung pada jenis dan kebisaan patogen, lokalisasi, dan luka saiz, tindak balas organisma. Jangkitan kulat kulit pada kanak-kanak yang paling biasa dan menular adalah microsporia dan trichophytosis (kurap), berlaku dengan luka utama licin dan kulit kepala.

microsporia dalam kebanyakan kasus (99%) dipanggil zooantropophilic kulat Microsporum canis, jarang anthropophilic M. ferrugeneum. Ia berlaku biasanya pada kanak-kanak-kanak yang lebih muda zaman sekolah; hasil dengan pembentukan kecil, bulat, baik-jelas luka-luka. Dalam luka kulit dilindungi dengan yang kecil kelabu-bintik putih. Pada kulit licin microsporia ditunjukkan sepusat erythematous-karsinoma plak, dikelilingi oleh kusyen kecil lecet dan penipu.

Pada anak-anak usia yang muda sering ditandai oleh dangkal trichophytosis kulit kepala yang disebabkan oleh trichophytons anthropophilic (Trichophyton tonsurans dan T. violaceum), disertai dengan kehilangan warna, ketegangan dan Bersinar untuk rambut, pembentukan jelas, dilindungi dengan unsur-unsur kecil. Itu klinis tanda-tanda trichophytosis lancar kulit menyerupai gejala microsporia. Untuk infiltrative-suppurating bentuk ciri-ciri perifolliculitis dan mendalam folikel abses.

Bagaimanapun versicolor dilihat pada anak-anak muda; ditandai oleh penampilan pada kulit belakang dan dada krim, cahaya atau coklat kekuningan-bintik merah jambu yang tidak teratur dalam bentuk, terdedah kepada pinggiran pertumbuhan. Penyakit ini adalah sedikit berjangkit, ia mempunyai sebuah kronik berulang tentu saja, kulit terjejas tidak tan (menengah leukoderma).

Dengan kekalahan yang kulat Achorion schonleini membangunkan jarang kulat kulit penyakit dalam kanak-kanak - favus (kurap) biasanya berlaku pada kulit kepala pembentukan sculling - kering kerak tebal daripada yang kuning atau coklat terang dengan mengangkat tepi dan pusat, menerbitkan berubah bau. Dipengaruhi oleh jamur yang rambut, menjadi seperti tunda. Favus boleh menyebabkan solid bekas luka dengan kulit berhentinya dan kehilangan folikel rambut.

Rubromycosis disebabkan oleh anthropophilic patogen T. rubrum, berlaku pada kanak-kanak berusia 7-15 tahun; muncul kering kulit kaki dan tangan, jelas merah-merah, dalam poket kecil dengan bergigi-tepi, kerosakan kepada kuku.

penyakit-fungoides

Ketika epidermophytia dalam lipatan dan pada tapak kaki, ada sedikit kemerahan, mengupas, retak, dan buih, hyperkeratosis disertai dengan gatal-gatal.

Untuk pelbagai jenis onychomycosis mempunyai ciri-ciri menebal, mengubah bentuk dan warna kuku plat dari kemusnahan secara beransur-ansur, onycholysis, luka-luka kuku aci.

Kandidiasis pada kanak-kanak paling sering ditunjukkan oleh seriawan - putih lapisan di lidah, gusi, pipi. Stomatitis ruam dan luas dangkal tubuh, disertai dengan gatal-gatal dan membakar juga boleh berlaku dalam lipatan kulit semula jadi.

Setelah menderita penyakit kulat kulit pada kanak-kanak timbul tidak imun dan boleh re-dijangkiti oleh spesies yang sama cendawan.

Diagnosis kulat kulit penyakit dalam kanak-kanak

Untuk mengenal pasti penyakit kulat kulit memerlukan pemeriksaan menyeluruh daripada kanak-kanak di kanak-kanak dokter kulit.

Mikroskop yang klinis bahan (rambut, serpih epidermis, Horny ramai dari katil kuku) membolehkan untuk mengesan kehadiran miselium, hifa atau spora, untuk mengesahkan kulat kulit pada kanak-kanak dan untuk menentukan tisu bentuk. Menyemai mengikis di universal dan terpilih media membantu untuk membezakan yang tulen budaya kulat dan menentukan mereka dadah kepekaan; bacterioscopy dari pap budaya dan biokimia – untuk menjalankan fenotip pengenalan penyebab agen.

Pemeriksaan bayi kulit di bawah lampu wood mendedahkan kuning Emas cahaya skala dengan multi-berwarna kelabu, hijau terang - apabila microsporia, lemah dengan kekalahan trichophytons.

Kulat kulit penyakit anak-anak harus dibedakan dari dermatitis dengan manifestasi sama: psoriasis, neurodermatitis, eksim, erythrasms, tiglio, seborrhea, sifilis leukoderma dan lain-lain.

Yang kulat kulit penyakit dalam kanak-kanak

Yang kulat kulit penyakit anak-anak di luar dan dalam ketiadaan kesan, kehadiran comorbidity dan teruk - di hospital khusus. Dalam kulat kulit penyakit dalam kanak-kanak menggunakan monoterapi atau gabungan luar dan sistemik antimycotic bermakna, antihistamin dan glukokortikoid dadah, imun, multivitamin, fisioterapi.

Melakukan setiap hari memproses luka-luka kulit dengan penyelesaian antiseptik (furatsilina, kalium permanganat, boraks); rawatan yang dilakukan dan menghentikan plat kuku; rambut di luka dikeluarkan, keluarkan sampul.

Dalam kulat kulit lipatan, tangan dan kaki dalam kanak-kanak menggunakan anti pes, wangi-wangian, krim, emulsi dengan terbinafine, naftifin, clotrimazole, mikonazol, ketoconazole; sulfur-tar, salisilik, naphthalane salep. Apabila menyertai infeksi bakteri menetapkan antimycotic wangi-wangian mengandungi antibiotik dan steroid. Dalam teruk dan meluas dermatophytics, kehilangan rambut dan kuku selain itu menunjukkan menerima sistemik antimycotics (griseofulvin, Itraconazole, fluconazole). Jika perlu, jangkitan kulat kulit dan kuku, pembedahan plat kuku.

Terapi fizikal kulat kulit penyakit dalam kanak-kanak termasuk perubatan jel, berdenyut magnetotherapy, darsonvalization, UHF-terapi.

Yang kulat kulit penyakit dalam kanak-kanak yang panjang dan terus sampai resolusi klinis manifestasi dan negatif kawalan ujian pada kulat.

Prognosis dan pencegahan penyakit kulat kulit pada kanak-kanak

Kulat kulit penyakit dalam kanak-kanak yang berterusan dan tentu memerlukan jangka panjang sistematik rawatan, tetapi dengan ketat pemeliharaan cadangan telah prognosis yang baik. Penyakit kulat kulit pada kanak-kanak menjadi kronik berulang-ulang bentuk dan boleh terus menjadi dewasa.

Mencegah penyebaran penyakit kulat kulit pada kanak-kanak termasuk karantina langkah-langkah di institusi; pembasmian kuman premis, barang-barang rumah, pakaian, sepatu, manikur dan bekalan rambut; penghapusan hubungan anak itu dengan binatang, mematuhi peraturan kebersihan diri, penjagaan kulit, normal kekebalan.