Pembuangan kuku jari kaki kerana kulat

Kulat, doktor cuba untuk melakukan segalanya untuk menyelamatkan pasien daripada penyakit. Tapi terapi dadah tidak selalu berkesan. Jika ubat-ubatan tidak membantu, memiliki untuk pergi ke langkah-langkah ekstrim dan keluarkan dipengaruhi oleh jamur kuku. Jangan takut: hari ini prosedur ini boleh dilakukan benar-benar tanpa rasa sakit.

Mengapa aku harus membuang kuku plat

Terutamanya kulat (onychomycosis) serangan kaki besar. Sebabnya mudah: bagian utama dari kuku sering dalam kasut. Bakteria terperangkap di plat, awal untuk menyebarkan dan menyebabkan bahaya. Kuku mungkin bengkok, dan jari bengkak. Biasanya orang yang meminta bantuan perubatan pada peringkat ini: berjaya rawatan diri petunjuk untuk mengabaikan negeri.

rawatan kuku

Bila kulat doktor menjalankan terapi, menulis berbeza wangi-wangian, titik. Ia direka untuk membunuh punca penyakit. Jika peringkat akhir-akhir ini, ubat-ubatan yang mungkin tidak mencapai matlamat. Kes-kes maju memerlukan terapi jangka panjang. Membuat ia sukar rawatan boleh faktor seperti berlebihan berpeluh kaki atau individu ciri-ciri Kasut.

Untuk mengakses ubat-ubatan ke tapak jangkitan perlu untuk mengeluarkan terjejas. Ini adalah cara tercepat untuk menyingkirkan onychomycosis. Mengeluarkan plat yang ditetapkan dalam hal-hal berikut:

 • yang terinfeksi dengan sekurang-kurangnya 70% kuku;
 • terjejas struktur plat dan bengkak jari mengganggu berjalan;
 • jangkitan tidak menyebabkan pertumbuhan kuku.
 • bagaimana dengan akar plat kuku;
 • berulang.

Sejak kuku adalah pelindung fungsi untuk membuang itu benar-benar berbahaya. Itu bisa memicu tambahan jangkitan dan menyebabkan rasa tidak selesa yang teruk dalam tempoh pemulihan. Dalam beberapa kasus, pembuangan hanya memerlukan lapisan atas atau bahagian tertentu plat kuku.

Jika sebelum kulat menyingkirkan hanya dengan ubat atau pembedahan, tetapi hari ini ada lebih efisien dan tidak menyakitkan cara.

Pembedahan kuku

Langkah-langkah drastik adalah salah satu yang pertama berurusan dengan luka-luka plat kuku. Hari ini mereka jarang digunakan, kecuali dalam satu kecil kemudahan kesihatan awam. Dengan pengecualian dari kompleks dan kes-kes maju. Dalam situasi seperti itu, anda mungkin ingin benar-benar membuang kuku plat dari tempat tidur untuk membuka jalan untuk pertumbuhan kuku sihat.

Sebelum prosedur pasien yang menjalani pemeriksaan untuk tidak kontra:

 • miskin pembekuan darah;
 • kapiler terhalang dan urat mengembang;
 • kencing manis (juga mempengaruhi menghentikan pendarahan);
 • intoleransi untuk bius;
 • penyakit sistem imun;
 • jangka pendek dan jangkitan (pernafasan selesema, sakit tenggorokan).

Kemudian memberikan hari pembedahan. Prosedur ini menyakitkan, jadi bius adalah wajib. Pembedahan itu sendiri adalah yang cepat dan mudah. Pesakit akan pergi melalui manipulasi:

 • kawasan kuman;
 • permukaan dirawat dengan yodium;
 • memanfaatkan menolak pangkal jari;
 • doktor mengambil plat, memasukkan alat bawah;
 • kuku berhati-hati dipisahkan dari tisu;
 • untuk luka terbuka, memohon antibiotik dan pembalut.

Apabila anestetik berkurang, pesakit boleh merasa sakit, gatal-gatal. 30 hari pertama selepas pembedahan diperlukan. Ini adalah perlu untuk mempunyai kuku sihat tumbuh tepat di rumah Persinggahan. Luka terbuka memerlukan penjagaan harian dengan membalut dan menggunakan ubat. Pada hari-hari awal mungkin pendarahan, jadi sehingga kerak adalah penting untuk mengelakkan jangkitan baru.

Selepas pembedahan kuku, pada masa penyesuaian, itu adalah lebih baik untuk pergi ke rumah sakit. Ini akan menyelamatkan anda dan keluarga anda dari kerumitan kuah akan melindungi terhadap baru jangkitan. Anda akan selalu diawasi, dan jika sesuatu ada yang salah, doktor akan dapat bertindak dengan cepat.

Dalam rawatan di rumah mengunjungi rumah sakit sekali seminggu anda perlu dokter untuk mengekalkan kawalan baru plat kuku. Kadar kuku pertumbuhan dalam semua individu. Rata-rata sihat plat di sana selama enam bulan.

Pedicure

Kaedah ini juga dipanggil mekanikal. Prosedur memerlukan peralatan khas – mill, yang digunakan untuk kosmetik manikur. Ia mempunyai elemen berputar dan diganti muncung kasar. Ia adalah penting untuk tahu yang mengeluarkan paku bukan prosedur kosmetik, dan bekerja dengan router butuh seorang dokter, bukan master pedikur.

Pembersihan plat pada kaki mempunyai beberapa kontra:

 • penyakit yang berkaitan dengan miskin pembekuan darah;
 • HIV;
 • kapiler terhalang;
 • penyakit radang atau sifat berjangkit.

Setelah berunding, pasti tumpuan jangkitan dan mulakan membuang. Itu adalah sebuah proses yang panjang: satu jari boleh meninggalkan setengah jam. Semasa pemprosesan, tanah panas dari geseran, tapi secara Umum, prosedur ini tidak menyakitkan. Ia berlangsung sebagai berikut:

 • rawatan kawasan, dan alat kuman;
 • pada kuku komposisi digunakan, yang memudahkan membersihkan kuku.
 • doktor konsisten membuang lapisan Horny, sampai ke akar jangkitan;
 • digunakan kulat dan anti-agen.

Tambah besar pendedahan untuk hardware – masa-menyelamatkan: melakukan membersihkan sekali. Bius tidak diperlukan, jadi ada bahan kimia. Dibandingkan untuk pembedahan adalah lebih lembut kaedah di mana pendarahan adalah jarang berlaku. Seperti luka terbuka tidak pemulihan mengambil masa yang kurang dan rasa tidak selesa tidak hadir.

Laser terapi

laser terapi

Ini adalah cara untuk membuang kuku apabila penyakit itu pada kakinya. Ia telah efisiensi maksimum. Tidak seperti kaedah pembedahan, laser terpilih pendekatan masalah ini. Haba gelombang masuk ke strata strata, pengeringan hanya bahagian yang terlibat dan tanpa memberi kesan yang sihat. Bergantung pada peralatan, ombak boleh ada yang berbeda panjang dan intensiti suhu. Ini berbeza masa terapi.

Maklum balas sesi untuk satu jari mengambil 5-7 minit. Untuk menghilangkan patogen, beberapa diperlukan sesi. Sesi dijalankan dengan frekuensi 1-2 minggu. Kursus ini bergantung pada saiz dan beberapa luka-luka.

Dalam beberapa kes, menggunakan laser mustahil:

 • selari merawat kanser;
 • epilepsi dan gangguan mental yang lain;
 • anak menanggung, laktasi;
 • HIV.

Orang-orang dengan rendah ambang nyeri itu adalah lebih baik untuk memberi amaran kepada dokter untuk memakai bius setempat. Laser terapi ini tidak menyakitkan, tapi dalam proses haba boleh merasakan kuat terbakar. Ini amat jelas jika kulat di bawah lapisan plat kuku.

Kaedah ini adalah dibezakan oleh ketiadaan penyakit berulang: kulat dimusnahkan benar-benar. Malangnya, laser jarang ditemui di klinik awam, jadi ia harus dirawat di pusat khusus. Kos rawatan untuk satu jari – lebih daripada ribuan rubel.

Bagaimana untuk membuang kuku sendiri

Dalam irama moden setiap tidak cukup waktu, termasuk kunjungan ke dokter. Dan banyak hanya tidak percaya muda doktor. Oleh itu, soalan tentang diri pembuangan kuku dengan penyakit pada kaki adalah selalu relevan. Dalam kondisi klinis risiko adalah lebih kurang, tetapi jika tidak ada cara lain, maka anda perlu mengikuti arahan di bawah.

Ada beberapa yang baik farmasi alat untuk mengeluarkan kulat plot. Sebelum menggunakan mereka anda perlu untuk menyerap terlibat jari-jari kaki dalam larutan air panas, sabun dan soda (setiap liter air, satu sendok teh). Lapisan atas plat ditebang. Ubat-ubatan yang agresif, jadi untuk melindungi berhampiran kawasan yang mudah patch.

Rawatan diri kulat penuh dengan akibat yang buruk. Tidak berakhir dipadam pertikaian memprovokasi re-jangkitan. Kekurangan kemandulan akan memimpin untuk penyebaran kulat. Di samping itu, tanpa mencukupi pembasmian kuman mungkin disenaraikan virus lain, yang akan memulakan semula radang proses.

Itu palsu kuku

Selepas pembuangan plat kuku masih jelek kerak. Terutama wanita mengalami lebih dendam untuk soalan estetika. Hilang rasa keselamatan kaki, yang negatif menjejaskan keadaan psikologi. Kesulitan besar adalah merasakan ketika berjalan.

Untuk membawa keselesaan pada masa pemulihan, anda boleh menggunakan prostesis kuku – set Krismas buatan plat dari akrilik atau gel.

Untuk membuat prostetik adalah mustahil: ia adalah perlu itu luka telah ditutup dan membentuk kerak. Harus menjadi radang proses, psoriasis dan masalah lain. Tiruan kuku diletakkan hanya bersih, sihat penutup. Sebelum prosedur, pastikan untuk membasmi bukan hanya kaki tetapi juga instrumen yang digunakan.

Untuk tidak menjadi bingung dengan prostetik dan kapasitas. Prosedur yang sama, tetapi digunakan polimer komposisi yang berbeza. Diperkenalkan pada prostesis plasticizers untuk membuat tiruan kuku, fleksibel dan tahan lama. Dan khas bahan-bahan untuk merawat kulat, melindungi dari re-jangkitan. Seperti yang utama anti gigi palsu tidak patut. Tetapi dengan pencegahan dan menjaga kesihatan kaki menguruskan.

Bagaimana untuk menjaga kuku selepas pembuangan

Tanpa mengira kaedah pembuangan pastikan untuk menjaga tinggal luka. Ia adalah perlu untuk mencegah proses radang dan berulang jangkitan. Segera setelah mengeluarkan permukaan lagi kuman, memohon penyembuhan dan anti-kulat bawah pembalut. Kemudian memberikan layanan dan untuk permohonan topikal, dan pengambilan.

Anda perlu mengikuti semua perintah dokter:

 • berpakaian setiap hari sampai luka itu sembuh;
 • pembalut untuk menjaga steril dan kering. Jika ia mendapat basah, segera menggantikan;
 • pada hari-hari awal yang ditetapkan di atas katil yang ketat lain;
 • ketika berjalan-jalan untuk beban berat cedera kaki;
 • pada masa pemulihan untuk cuba untuk tidak memakai sepatu, pakaian bersih sarung yang diperbuat dari ventilasi yang baik, bahan alami.

Jika di ranjang yang ada bengkak atau bernanah, anda perlu untuk pergi ke dokter.

Semakin sihat kuku adalah tidak secepat seperti yang kita ingin. Setelah dua atau tiga minggu lukanya akan sembuh, dan anda boleh sedikit melonggarkan pengawasan ketat untuk membuat prostetik. Rata-rata kuku tumbuh 3 mm sebulan. Kerana fisiologi ciri-ciri organisma, pada kaki proses ini lambat daripada senjata. Dengan itu, semua plat meningkatkan tidak lebih awal dari enam bulan.

Berapa banyak pembuangan kuku

Kos akan bergantung pada kaedah pembuangan, saiz terjejas, martabat klinik dan wilayah. Moden hospital dan peralatan, harga yang lebih tinggi. Pembedahan adalah percuma hanya di institusi awam, di bawah dasar. Cara lain yang memerlukan pelaburan.

Rata-rata harga terapi laser dimulai dari 2000 rubles. Paling pusat perubatan meminta 250 rubles untuk satu jari, dan klinik swasta – dari 600 untuk 2500 rubles setiap 1 rawatan. Dalam beberapa klinik bekerja bergantung pada berlalu masa rawatan. Harga untuk satu minit laser biasanya bermula dari 500 rubles. Kulat dirawat secara menyeluruh, begitu sering dengan semua 5 jari atau kedua kaki melakukan diskaun. Ya, kos adalah tinggi, tetapi jika anda berpikir tentang berapa banyak uang yang akan dihabiskan untuk narkoba untuk merawat, bahkan dengan acara berulang, kualiti laser menang.

Kesimpulannya, kita bisa katakan itu untuk memilih salah satu cara untuk membuang kuku jari kaki apabila penyakit ini tidak sukar. Hal yang utama – untuk mematuhi berikutnya cadangan untuk mencegah kembali penyakit. Tetapi ia adalah yang terbaik untuk membayar perhatian untuk terapi laser. Jadi anda boleh cepat dan benar-benar menghilangkan jangkitan dan mengurangkan rasa tidak selesa dan masalah lain.