Kulat kuku kaki daripada rawat di rumah

kulat kuku kaki bagaimana untuk merawat

Cantik dan rapi kaki adalah kebanggaan banyak wanita, dan bagaimana mengecewakan ketika anda melihat kuku kuning, retak kaki dan mengupas kulit. Keseluruhan gambar untuk memastikan dicemari oleh gatal-gatal yang teruk di antara jari-jari kaki. Ketika anda melihat tanda-tanda ini mungkin untuk menganggap yang kulat.

Benar-benar semua kulat penyakit berjangkit asal, yang adalah, mereka memprovokasi pembangunan patogen. Tempat-tempat kegemaran lokalisasi patogen yang kulat kulit dan kuku.

Cara jangkitan dengan kulat

Jangkitan yang kulat berlaku melalui kontak dengan orang sakit atau pembawa, dan kegagalan untuk mematuhi peraturan kebersihan diri. Paling sering, jangkitan kulat berlaku melalui barang-barang rumah atau kasut orang lain.

Kebarangkalian tinggi Kontrak yang kulat di tempat awam, kelab-kelab sukan, renang, mandi, sauna, dan itu adalah, di tempat-tempat yang tinggi kelembapan dan suhu.

Gejala kulat kuku pada kaki

Kuku yang kulat ini sangat sulit untuk tidak melihat. Secara klinis, fungoides ditunjukkan oleh:

 • Mengubah warna plat kuku (kuku menjadi kuning, coklat, hitam, abu-abu, kehijauan);
 • Kuku rapuh (plat kuku mulai terkelupas, runtuh);
 • Jari gatal terutamanya di sekitar terkena kuku;
 • Dalam kawasan yang terlibat kulit dan kuku plat ada rasa sakit.

Dalam ketiadaan rawatan yang tepat dan perkembangan kulat diperhatikan meterai plat kuku, cornification kuku dan ubah bentuk. Perubahan itu mengurangkan rawatan, terkemuka untuk chronicity yang kulat.

Kulat kuku, biasanya ditemui di dewasa dan orang tua. Mycoses pada kanak-kanak jarang bertemu.

Bahkan faktor untuk jangkitan dengan kulat adalah Negara berikut:

 • Penurunan dalam perlindungan pasukan organisma;
 • Umur perubahan yang berkaitan dengan plat kuku;
 • Perubahan dalam pH kulit dan kuku plat;
 • Kronik organ-organ dalaman;
 • Gangguan endokrin sistem;
 • Penyakit sistem pencernaan.
Gejala kulat kuku pada kaki

Komplikasi

Dalam ketiadaan yang mencukupi rawatan kuku kulat untuk beberapa waktu benar-benar menghancurkan plat kuku dan periungual roller. Dalam beberapa orang proses ini memakan waktu bertahun-tahun, dan beberapa komplikasi selepas beberapa bulan dari masa jangkitan. Hal ini tergantung pada keadaan manusia sistem imun. Dalam penyebaran kulat kulit pada manusia, gejala alergi, dan diperhatikan kepahitan kronik penyakit badan. Kulat kuku di HIV-orang yang dijangkiti boleh membawa kematian!

Diagnosis fungoides

Biasanya, diagnosis kulat tidak menyebabkan masalah untuk pakar. Untuk diagnosis cukup visual pemeriksaan plat kuku dan ciri-ciri aduan pesakit. Untuk pengenalan patogen, doktor akan melakukan yang mengikis dari daerah yang terkena kulit dan mengirimkan bahan ke makmal untuk pemeriksaan mikroskopis.

Bagaimana untuk merawat kulat kuku kaki?

Dalam mengidentifikasi dirinya dengan gejala-gejala kaki makan secepat mungkin untuk mendapatkan bantuan perubatan. Tidak seperti mengobati, seperti ini membawa untuk komplikasi dalam bentuk organ dalaman dan kulit.

Setelah pemeriksaan yang menyeluruh daripada pesakit dan mengenal pasti spesies patogen, doktor akan menetapkan rawatan. Biasanya, cara yang paling umum untuk merawat fungoides adalah:

 • Perubatan kuku adalah formulasi istimewa dalam bentuk kuku yang kulat kesan. Rawatan ini hanya sesuai untuk pesakit dengan ringan klinis manifestasi apabila penyakit ini adalah awal dari perkembangan. Itu adalah disarankan untuk melumasi terkena kuku plat, 1 kali sehari selama seminggu. Dengan setiap hari menggunakan pernis dengan kulat kesan selepas beberapa bulan yang anda benar-benar menghilangkan kaki.
 • Ubat-krim dan salep - pelinciran terlibat kulit dan kuku plat membolehkan untuk menghapuskan yang tidak menyenangkan gejala-gejala penyakit, gatal-gatal, mengupas, bengkak. Menggunakan salep hanya bersih, kering kulit, sebaik-baiknya sebelum tidur.
 • Pembuangan terkena kuku plat - kaedah ini rawatan fungoides merujuk kepada radikal, dan hanya digunakan dalam kes yang teruk manifestasi kulat.

Perhatian khusus pada rawatan kaki dan kuku pakar memberi pesakit sistem imun. Dengan yang lemah pelindung fungsi organisma pasien ia sukar untuk menghadapi dengan patogen. Dengan tujuan meningkatkan imuniti pesakit ditetapkan immunomodulators, vitamin kompleks, Echinacea berwarna. Di samping itu, ia adalah penting untuk mengubah diet pesakit, untuk memasukkan lebih banyak buah-buahan segar dan sayur-sayuran, menghapuskan muffin, kopi hitam, dan minuman keras.

Rawatan kuku kaki kulat di rumah

Rawatan tradisional kulat sangat berkesan, tapi hanya dengan satu kebenaran doktor dan selalu dalam kombinasi dengan obat-obatan. Ia adalah mustahil untuk mempertimbangkan obat tradisional seperti utama kaedah rawatan kaki. Menggunakan ramuan herbal dan lotion boleh membantu untuk mengurangkan manifestasi penyakit, untuk menghapuskan gatal-gatal dan mengelupas, tetapi tidak untuk menyelamatkan pasien dari agen penyebab fungoides. Jadi, untuk meringankan fasa akut penyakit kulat kau tidak mengikuti resep:

 • Penyelesaian alkohol lain untuk menghapuskan kulit gatal dan bengkak perlu setiap hari untuk memohon satu penyelesaian 20% lain pada kuku yang terlibat plat dan periungual roller. Kaki harus bersih dan kering.
 • Bawang paste - bawang adalah semula jadi bakteria agen, termasuk orang-orang yang secara aktif melawan kulat. Kesan yang baik bawang pulp digunakan untuk terjejas 1 kali sehari sebelum tidur selama 20 minit.
 • Bawang putih adalah sama dengan bawang putih adalah semula jadi yang kuat anti dadah. Untuk rawatan kaki itu adalah lebih baik untuk menyediakan alkohol berwarna di bahagian yang sama anda perlu untuk mencampur bawang putih pulp dan perubatan 70% alkohol. Penyelesaian yang terhasil lap terjejas dua kali sehari.
 • Celandine - terjejas kulit dan kuku plat untuk melumasi jus celandine setiap hari selama 3 minggu. Penyelesaian yang anda boleh membuat anda sendiri atau membeli siap di farmasi.
 • Cuka anggur - anggur cuka-direndam bola kapas, memohon untuk yang terkena kuku beberapa kali sehari. Untuk kesan maksimum, ini lotion boleh dibiarkan di plat kuku di pagi hari, dan kemudian menggunakan salep disarankan oleh doktor kulit pakar.
Kaedah pencegahan kulat

Kaedah pencegahan kulat

Kita semua tahu bahawa jangkitan apa-apa, termasuk kulat kuku, ia adalah lebih baik untuk mengelakkan daripada rawat. Dengan hanya mengikuti cadangan di bawah ini untuk menghindari kontaminasi:

 • Ketika melawat sauna, kolam renang, mandi selalu memakai cahaya Selipar getah dibawa dari rumah. Jadi anda tidak menangkap kulat dari lantai, karena siapa tahu siapa sehingga kau menginjakkan kaki di tempat ini.
 • Selalu menggunakan individu tuala.
 • Ketika berlebihan berpeluh kaki, gunakan produk khusus atas dasar bedak, untuk mencegah pembiakan patologi organisme. Anda boleh menggunakan alat-alat dengan anti-kesan.
 • Memakai sepatu di dalam saiz - dekat kasut peredaran kaki. Apakah ini bahkan faktor untuk mematuhi kulat.
 • Memilih sepatu baru di kedai, selalu pakai stoking atau kaus kaki lebih saat cuba pada barang-barang. Sejak ia tidak diketahui siapa yang mengambilnya kasut ini untuk anda.
 • Berhati-hati ikut kebersihan diri kaki, dan selepas air rawatan lap kering kaki.

Jika salah satu dari anda anggota keluarga yang kulat kaki, jangan panik! Mematuhi peraturan di atas akan membantu anda mengelakkan jangkitan. Pesakit harus memberikan individu handuk dan spons untuk mandi. Setelah mengambil mandi pesakit benar-benar bilas itu dalam panas air sabun, selepas itu, mengendalikan 55 dengan penyelesaian chloramine atau klorin. Pesakit handuk dan pakaian harus dicuci berasingan dari pakaian lain atau rumah ahli pada suhu yang tinggi.

Jika anda tersangka yang kau kontrak yang kulat, melumasi ruang di antara jari-jari dan kuku plat anti salep dan melihat anda, dokter.