Kulat kuku kaki bagaimana untuk merawat - cara yang paling berkesan

Malu untuk memakai kasut yang terbuka, dan pergi untuk berenang di kolam renang, atau hanya berjalan dengan bertelanjang kaki di atas rumput hijau, karena kau punya kuku yang kulat ini? Penyakit, setidaknya, yang tidak menyenangkan, tapi itu bukan alasan untuk "pak" sepanjang tahun kaki anda dalam panas stoking dan kasut tertutup. Bagaimana untuk merawat kulat kuku kaki, dan bagaimana untuk melindungi diri dari re-kekalahan?

Bagaimana untuk mengobati penyakit kulat

Bagaimana untuk mengobati penyakit kulat?

Kulat kuku dalam bahasa perubatan dipanggil onychomycosis.

Bergantung pada apa yang peringkat penyakit ini telah mencapai, ada tiga jenis:

 • normotroficheskie kulat di mana terdapat perubahan warna plat kuku, pembentukan jalur dan bintik-bintik, tetapi tidak mengalami perubahan dalam sama ada ketebalan plat atau Bersinar kuku.
 • hypertrophic fungoides, ciri-ciri perubahan warna, gloss kehilangan plat kuku, dengan menebal dan ubah bentuk;
 • atropik fungoides di mana kematian dan penolakan bahagian yang terkena kuku.

Kulat setempat di bahagian tertentu plat kuku atau menarik sama sekali, dan bergantung pada itu agihkan bentuk:

 • dengan kekalahan dari luar distal;
 • ketika sisi luka-luka - sisi;
 • dengan kekalahan belakang kusyen - proksimal;
 • dalam lengkap mengalahkan dari keseluruhan album - jumlah.

Ia adalah penting untuk menjalankan diagnostik makmal untuk mengesahkan onychomycosis , seperti kulat sering bingung kerana persamaan klinis manifestasi penyakit bukan kulat alam!

Rawatan kuku kulat adalah sebuah proses yang panjang, rata-rata, ia mengambil masa 3 untuk 12 bulan. Tempoh ini adalah disebabkan oleh kenyataan bahawa jangkitan berterusan untuk masa yang lama dalam lapisan kuku, dan pembasmian memerlukan maklumat penuh rekod.

Tidak rumit membentuk kulat yg setuju untuk rawatan perubatan dengan pil dan salep dan penyelesaian khusus. Sebagai bahan aktif ubat yang digunakan Ciclopirox atau Naphazoline. Jika penyakit itu rumit, memohon Itraconazole , Terbinafine atau fluconazole. Dalam kes-kes yang teruk, plat kuku adalah benar-benar dihapuskan.

Rakyat untuk rawatan kulat pada kuku jari kaki

Adakah terdapat mana-mana ubat tradisional yang berkesan untuk jamur kuku kaki di rumah? Ya, dan banyak dari mereka.

Ammonia.

Satu sudu ammonia dicairkan dalam 200 mililiter air. Kapas lembab atau kain kasa dalam penyelesaian, bungkus kuku, meletakkan pada jari atau menetapkan kompres dengan pembalut. Untuk melakukan prosedur yang lebih baik sebelum pergi untuk tidur pada malam hari, rawatan bergantung pada tahap penyakit.

Cuka dan telur.

Cuka dan telur

Minyak buatan sendiri untuk kuku yang kulat ini hanya disediakan. Salah satu segar telur mentah, mengambil satu sudu cuka, minyak zaitun dan satu sudu dimetil phthalate. Benar-benar kacau semua bahan. Salep permohonan kaedah digunakan pada kuku (oleh band dan cellophane), ia adalah lebih baik untuk dilakukan untuk malam. Selepas beberapa rawatan memperbaiki keadaan kuku, rawatan harus terus sampai pulih sepenuhnya. Salep disimpan di dalam peti sejuk.

Berwarna (20%).

Penting untuk menggunakan alat, menggunakan kapas, kuku rosak beberapa kali sehari selama 4-12 minggu, bergantung pada peringkat penyakit.

Teh pohon minyak.

Harus basah dua kali sehari kuku alat ini, dan setelah beberapa bulan kuku akan benar-benar sehat.

Onychomycosis - penyakit menular, menyebar dengan mudah dari yang terinfeksi orang yang sihat. Jika anda mempunyai yang kulat, melindunginya dari rumah!

Untuk melakukan ini:

 • jangan biarkan memakai sepatumu dan tidak memakai orang lain;
 • gunakan kebersihan diri item: handuk, gergaji, gunting, pinset, tuala;
 • meregangkan kaki, cadar, handuk untuk kaki pada suhu yang tinggi dan berhati-hati ratakan dengan besi panas.

Jika anda takut untuk menjadi terinfeksi oleh jamur, maka kau harus ikut peraturan yang mudah:

 • jangan gunakan orang lain kasut, mandi orang asing;
 • pergi untuk mandi, kolam renang, restoran, dan juga di pantai, kita bersama-sama Selipar getah, seperti yang di tempat tinggi kelembapan dan kulat pasir terasa besar, dan satu-satunya "menunggu" segar marigold;
 • menguatkan imun fungoides terdedah orang-orang dengan badan yang lemah pertahanan;
 • takut bahawa dia boleh mengambil kulat, untuk contoh, di kolam renang, apabila kami pulang ke rumah, mengambil langkah-langkah kecemasan: menyapu kaki dan kuku dengan cuka atau jus lemon atau memberus untuk mencegah anti krim.
Teh pohon minyak

Kulat kuku - penyakit ini berbahaya. Ia adalah yang mudah untuk menangkap dan mudah untuk menyembuhkan. Bagaimanapun, obat modern digabungkan dengan rakyat dan pencegahan - pembantu yang baik dalam hal ini.