Kaki jamur di antara jari – rawatan, dan tanda-tanda dari penyakit

Kaki yang kulat ini sangat tidak menyenangkan dan sangat biasa penyakit berjangkit. Menurut statistik, setiap orang kelima di dunia setidaknya sekali dalam hidup menemui tanda-tanda yang kulat. Meluas pengedaran kulat hanya mengganggu pertahanan badan, serta kemajuan dalam pengobatan modern. Kaki atlet boleh diubati, ia hanya penting untuk mendeteksi penyakit dan mula rawatan yang betul.

kulat-kaki

Sebab yang kulat

Penyakit kulat kulit (mycoses) sering timbul akibat gangguan kekebalan. Tubuh manusia tidak mampu untuk mempertahankan diri melawan agen berjangkit, mudah untuk berbagai penyakit. Ini tidak terjejas hanya organ-organ dalaman. Perubahan dalam tempatan kekebalan membawa meningkat terhalang kulit. Kulit tidak lagi memenuhi pelindung fungsi dan patogen agen jatuh di dalam, menyebabkan pembangunan radang. Membangun yang kulat kaki adalah sebuah fenomena yang tidak menyenangkan yang jauh merosakkan kehidupan seseorang.

Memprovokasi penyakit kulat dan apa-apa kerosakan untuk kulit. Grazes, goresan dan luka, tidak lagi terbuka luka – semua ini adalah gateway untuk jangkitan apa-apa. Dan jika orang yang sihat dapat mengatasi dengan kulat, orang immunocompromised, apa-apa luka boleh menyebabkan penyakit. Kulat menembusi kulit, menggandakan dan menyebabkan besar ketidakselesaan keberadaannya. Dalam kes-kes maju, kulat pada jari-jari kaki boleh pergi pada kulit kaki dan kaki, menyebabkan penyakit yang serius.

Faktor yang memprovokasi pembangunan kulat:

 • vaskular penyakit kaki;
 • penyakit metabolisme (kencing manis);
 • berat badan yang berlebihan;
 • memakai kasut yang ketat;
 • kecederaan jari-jari kaki;
 • kerosakan kepada kulit sekitar kuku pada pedikur.

Yang kulat kaki adalah masalah biasa orang melawat orang awam mandi dan sauna. Panas, lembab bilik – pembiakan yang sempurna untuk jamur dan penempatan semula pada kulit orang. Jangkitan boleh di kolam renang dan di pantai. Di mana-mana tempat di mana kau harus berjalan tanpa alas kaki atau untuk menggunakan orang lain (awam) kasut risiko jamur infeksi berkembang biak.

Majlis

Ketika melawat mandi, sauna atau pantai jangan lupa perubahan kasut.

Diperhatikan yang kulat kulit penyakit kaki dan kuku yang lebih biasa di kalangan orang-orang dengan berat badan yang berlebihan. Kulat juga berlaku dalam kencing manis dan lain-lain metabolik penyakit. Fakta bahwa penyakit itu adalah penderitaan peredaran darah rendah. Sebarang calar kecil di diabetes sembuh cukup lama dan yang sempurna gateway untuk jangkitan kulat. Jamur di antara jari-jari kaki adalah seorang sahabat yang kerap orang tua kerana usia yang berkaitan dengan penurunan di kekebalan.

Gejala kulat

Kelihatan seperti kaki fungus? Tanda-tanda penyakit ini sukar untuk mengelirukan dengan sesuatu yang lain, dan berpengalaman dokter untuk diagnosis cukup satu pandangan pada pasien. Gejala biasa untuk mengenali kulat di peringkat awal kejadiannya:

 • retak atau luka di antara jari-jari kaki;
 • kaya mengelupas (kuning atau putih serpih);
 • kawasan mengelupas kulit antara jari-jari kaki;
 • gatal-gatal;
 • meleleh.

Gejala boleh sangat pelbagai. Beberapa orang telah jamur di antara jari-jari kaki ditunjukkan dalam bentuk menangis borok. Dalam beberapa kasus, luka dan retak mungkin akan dilindungi dengan yang biasa putih atau kuning skala. Mengelupas cukup kuat atau sedikit ketara. Sering di antara jari-jari kaki di sana adalah kawasan mengelupas dan kulit mati.

Gejala biasa kulat adalah gatal-gatal, tetapi tahap boleh menjadi sangat berbeda. Untuk seseorang yang gatal-gatal menjadi sangat menyakitkan teman daripada penyakit ini, sedangkan di lain-lain yang kulat menyebabkan hanya ketidakselesaan ringan. Kulit bila kulat biasanya merah, mungkin tanda-tanda menggaru. Semua ini ciri-ciri biarkan tepat mengenal pasti kulat dan untuk membezakannya dari penyakit kulit yang lain.

Kulat antara jari-jari kaki cukup sering digabungkan dengan kekalahan kuku. Tipikal kulat kuku kelihatan seperti ini:

 • menebal kuku;
 • perubahan warna kuku (pucat dari merah ke kuning, kelabu atau coklat);
 • mengelupas kuku;
 • kerapuhan plat kuku;
 • gatal-gatal dan rasa sakit di sekitar kuku.

Majlis

Setelah mengesan pertama tanda-tanda yang kulat patut berjumpa doktor.

Kaki kulat biasanya bermula antara ketiga, keempat dan kelima jari-jari kaki, tapi boleh tersebar di seluruh kaki. Borok, retak dan meleleh gejala biasa progresif kulat. Gatal-gatal dalam varian ini penyakit yang agak kuat. Ulcerative bentuk berlaku paling sering di latar belakang tekanan, serta apabila memakai tidak selesa dan kurang pengudaraan kasut.

Khas membentuk kulat

Dalam beberapa kes kulat membawa kepada tidak hanya retak dan menangis borok. Dengan pembangunan kulat boleh menyebabkan kecil dipenuhi dengan jelas atau keruh cecair. Dengan cara ini kulit membengkak dan reddens. Lama-kelamaan, gelembung pecah dan di tempat mereka timbul cetek kemurungan. Borok, sangat sakit dan cukup lambat untuk menyembuhkan. Parut tidak biasa. Ini membentuk kulat jangkitan dipanggil sangat menghakis.

Dalam dipadamkan bentuk penyakit kulit perubahan yang tidak begitu banyak. Dalam kronik penyakit kulit mengelupas hanya dalam bidang-bidang tertentu. Di tempat pertama yang mengelupas dan kekasaran kulit. Secara beransur-ansur kulit menjadi lebih kasar, mempunyai ciri-ciri yang warna kuning. Lama-kelamaan, proses boleh pergi untuk paha ayam, paha dan g wilayah.

pemeriksaan

Diagnosis

Dalam usaha untuk mengenali kulat pada kaki, hanya berhati-hati memeriksa kulit kaki, m ruang dan kuku. Tanda-tanda biasa penyakit membolehkan kami tidak ragu-ragu untuk diagnosis. Untuk mengetahui apa yang kulat tinggal pada kulit, anda perlu mengambil yang mengikis dari kawasan yang terlibat dan menghantar bahan ke lab. Bakteria budaya bahan yang membolehkan kau untuk tepat menentukan penyebab agen. Keputusan ukur akan siap dalam beberapa hari, kemudian doktor boleh mula untuk merawat kulat.

Terapi tempatan

Kulat rawatan di antara jari-jari kaki bermula dengan pemilihan antimycotic ubat-ubatan. Semua dana yang boleh digunakan untuk merawat jangkitan, ubat-ubatan yang terbagi ke dalam tindakan Umum dan tempatan. Tempatan terapi yang digunakan dalam tahap awal penyakit itu, bila kulat melibatkan hanya kulit antara jari-jari kaki. Juga ubat-ubatan tempatan tindakan yang banyak digunakan dalam digabungkan luka-luka kuku.

Pelbagai jenis dadah membolehkan untuk memilih yang tepat dadah untuk hampir mana-mana keadaan. Berikan antimycotic dana perlu dokter kulit. Ubat diri dalam situasi ini boleh membawa kepada kemerosotan, karena ubat yang salah dapat mempercepat perkembangan penyakit. Di samping itu, banyak anti dadah ada sejumlah besar kontra dan bisa menyebabkan cedera serius.

Apa alat-alat bantu dengan kulat kaki? Dengan kekalahan m lipatan terbaik untuk menggunakan krim dan salep. Perlu diingat bahwa kulit di kawasan ini agak kurus. Ceroboh tindakan boleh mencederakan ruang di antara jari-jari kaki dan menyebabkan infeksi. Salep atau krim harus dilaksanakan dengan teliti dalam lapisan tipis lebih retak dan kudis. Pemprosesan harus menangkap tidak hanya terlibat dengan kulat tetapi kulit 2-3 cm di seluruh tempat. Ini adalah yang diperlukan dalam rangka untuk menghancurkan unsur-unsur yang kulat di laman lagi kulit yang sihat.

Apa yang lebih baik untuk menggunakan dari kaki kulat salep atau krim? Pilihan bergantung sepenuhnya pada bentuk penyakit. Minyak adalah disarankan untuk digunakan pada kulit kering dan tidak stabil. Ia meresap dalam ke daerah yang terinfeksi dan berkesan melawan dengan kulat, berlalu ke bentuk yang kronik. Salep boleh digunakan di bawah pembalut untuk dadah menembus ke dalam lapisan kulit.

Majlis

Memeriksa dengan anda doktor apa bentuk ubat-ubatan anda harus memilih.

Untuk merawat kulat krim harus bawah menyatakan kepahitan penyakit. Gatal-gatal, meleleh, tubuh dan erosi – di sini langsung tanda-tanda untuk permohonan krim. Krim cepat diserap ke kulit hampir tanpa meninggalkan jejak pada pakaian. Persiapan dalam bentuk krim tidak menembusi ke dalam lapisan kulit dan tidak digunakan dalam teruk pengelupasan kulit.

Banyak ubat-ubatan yang menghapuskan kulat pada kaki, terdapat dalam dua bentuk. Kulit menyarankan untuk menggunakan minyak di malam untuk meningkatkan kesan alat-alat di kering dan menebal kulit. Krim boleh digunakan di siang hari untuk menghapuskan luka dan meleleh, seperti yang baik seperti yang di bawah pakaian. Tidak seperti krim, minyak yang diserap lebih buruk dan sering meninggalkan tanda buruk pada dicuci linen.

Apa obat yang anda boleh menyembuhkan jamur di antara jari-jari kaki? Pilihan alat akan bergantung pada pasti patogen. Paling biasa digunakan antimycotic ubat atas dasar econazole, ketoconazole, terbinafine dan bahan-bahan lain. Banyak ubat-ubatan membenarkan anda untuk menyembuhkan bukan hanya jamur, tapi ternyata infeksi bakteri, jadi boleh digunakan dalam bercampur luka-luka kulit kaki.

cadangan-apabila-kulat

Terapi sistemik

Rawatan kulat pada kaki mungkin tidak hanya topikal agen. Dalam beberapa kasus, doktor menetapkan cara mempengaruhi seluruh badan. Sistemik terapi mungkin diperlukan ketika luka-luka m ruang beberapa sekali, dan dalam kes proses peralihan pada kuku dan kaki. Dalam praktek, kulit yang paling sering digunakan alat atas dasar fluconazole dan Itraconazole. Semua persiapan ini berkesan melegakan gatal-gatal dan radang dan menggalakkan penghapusan gejala utama kulat.

Sistemik antimycotic agen ada beberapa batasan. Ubat ini cukup sering menyebabkan pembangunan reaksi yang buruk:

 • dysbiosis;
 • diarrhoeal gangguan (muntah-muntah, diare);
 • sakit kepala;
 • hati irama gangguan;
 • hati dan ginjal;
 • reaksi alergi.

Rawatan jangka panjang kaki kulat sistemik ubat yang boleh menyebabkan kerosakan yang serius organisma keseluruhan. Itulah sebabnya mengapa ia begitu penting yang dana itu sedang dilantik hanya oleh doktor selepas pemeriksaan yang lengkap. Tempoh terapi dan dos ubat-ubatan yang dipilih berdasarkan pada arus jangkitan dan kehadiran pelbagai comorbidities pesakit.

Yang penting: tentu rawatan sistemik antimycotic ubat-ubatan yang harus dibawa ke sebuah akhir! Tidak harus berhenti mengambil ubat-ubatan tanpa perlu segera. Tidak lengkap terapi boleh menyebabkan pembangunan rintangan dadah. Di masa depan, untuk menghilangkan bermutasi jamur dan untuk mencapai pemulihan akan menjadi sukar.

Ubat kaum

Adalah mungkin untuk menyembuhkan kaki kulat ubat kaum? Ia dipercayai bahawa bukan tradisional terapi yang benar-benar mampu untuk melegakan gatal-gatal dan menghapuskan gejala-gejala lain kulat kulit dan kuku. Ubat yang baik untuk atlet kaki dianggap kulat teh. Tumbuhan ini diperkenalkan dari Jepun pada abad yang lalu, dan selama bertahun-tahun menikmati besar popularitas. Sepotong kecil kulat teh ke m ruang dua kali sehari selama sebulan. Kursus rawatan jika perlu boleh berulang-ulang setelah dua minggu cuti.

Untuk menghilangkan kulat juga digunakan untuk lain dan minyak pokok teh. Rawatan kulat kaki mungkin dengan bantuan pengembang soda, larut dalam air panas (1 sudu baking soda untuk 3 liter air). Penyelesaian merawat terjejas kulit dan kuku dua kali sehari. Perlu diingat bahwa untuk merawat kulat rakyat boleh hanya pada tahap awal daripada penyakit. Dalam kes-kes maju, bila kulat melanda seluruh kulit kaki dan kuku perlu berjumpa doktor.

kaki yang sihat

Pencegahan kulat

Rawatan untuk jamur di antara jari-jari kaki tradisional atau kaum ubat – sebuah proses yang panjang dan kompleks. Adalah mungkin untuk mengelakkan pembangunan fungus? Untuk mengelakkan jangkitan kulit kaki akan membantu cadangan berikut:

 1. Jangan lupa aturannya kebersihan diri.
 2. Selalu memakai Selipar di kolam renang, sauna atau di pantai.
 3. Periksa keadaan kulit.
 4. Melembabkan kulit dengan krim khas untuk mencegah kulit kekeringan dan retak.
 5. Menguatkan sistem imun anda dan menonton kesehatan anda.

Ketika pertama tanda-tanda jamur di antara jari-jari, berjumpa doktor.