Kulat kaki: tampak seperti dan bagaimana untuk memperlakukan kaki

Kaki atau kulat kaki adalah salah satu yang paling biasa bentuk kekeliruan penyakit. Menurut statistik, setiap orang ketiga setidaknya sekali dalam hidup berhadapan dengan luka yang sama epidermis. Fungoides merujuk kepada penyakit berjangkit, oleh itu perlu dirawat secepat mungkin.

Ciri-ciri dari penyakit

Statistik menunjukkan bahawa kira-kira satu-ketiga daripada penduduk dunia mengalami kaki kulat. Di antara semua kulat kulit, ini bentuk penyakit ini adalah yang paling biasa. Untuk menjadi terinfeksi oleh jamur di mana-mana umur. Kira-kira 20% daripada pesakit adalah anak-anak dan remaja, kira-kira 40% orang tua dan pasien diabetes.

Kulat menimbulkan pembangunan api luka pada kaki. Ini berkurang tempatan sel-diselesaikan kekebalan dan merumitkan rawatan. Tepat pada masanya pengesanan penyakit kulat cukup baik adalah dirawat, tetapi terapi maju membentuk kulat boleh menyeret selama berbulan-bulan.

Tepat pada masanya sering dihalang oleh kekurangan terang gejala-gejala. Pada peringkat awal yang kulat muncul kecil kekeringan dan mengelupas, apa yang banyak orang tidak memberi anda cukup perhatian untuk harapan yang ketidakselesaan akan lulus sendiri. Hasilnya, yang kulat ini tidak dirawat, penyakit berkembang dan setelah beberapa waktu menimbulkan beberapa gejala yang lebih spesifik.

tanda-tanda awal

Patogen:

 • Trichophyton rubrum;
 • Trichophyton mentagrophytes;
 • Epidermophyton floccosum;
 • ragi kulat.

Di tempat kedua pada kelaziman jangkitan Trichophyton mentagrophytes. Ini fungoides ditandai oleh gejala yang teruk, tapi dirawat cukup cepat dengan pilihan yang tepat terapi.

Bentuk yang paling jarang fungoides disebabkan oleh Epidermophyton floccosum, dan ragi (ragi) kulat. Rawatan dalam kes ini bergantung pada peringkat penyakit. Jangkitan berhenti ragi-seperti kulat jarang penyakit bebas, biasanya satu bentuk jangkitan adalah umum di alam semula jadi, itu memberi kesan pelbagai bidang epidermis, termasuk kaki dan kuku.

Bagaimana anda mendapatkan fungus?

Untuk menjadi terinfeksi dengan kulat kaki hanya dengan melanggar peraturan kebersihan diri dan mengunjungi tempat-tempat umum dengan kelembapan yang tinggi. Kulat tinggal di mana ia lembap dan panas. Dia mencintai kolam renang, awam mandi, gimnasium. Kulat mati hanya dengan mendidih lama. Ia boleh didapati dalam awam sauna, di mana suhu di lingkungan 60-70C kerana pada suhu spora tidak mati.

Untuk kulat boleh menyebabkan:

 • lawatan ke awam mandi tanpa Selipar;
 • tidak mematuhi kebersihan diri di sauna atau kolam renang;
 • cuba pada orang lain kasut;
 • berjalan dengan bertelanjang kaki pada orang lain karpet.

Orang yang dijangkiti dengan kulat, berpotensi berbahaya untuk anda persekitaran. Fakta yang spora hidup dalam lapisan atas epidermis. Setiap hari, ribuan sel-sel kulit manusia dan menumpahkan ke alam sekitar. Yang terinfeksi dengan kulat epidermis mengekalkan spora jamur untuk masa yang lama. Oleh itu, sel-sel kulit kaki jatuh ke atas karpet dan tetap di longgokan tebal. Apabila ahli keluarga atau tetamu di karpet tanpa alas kaki, spora mendapatkan pada kulit. Hasilnya ada risiko yang tinggi membangun kulat. Yang sama berlaku apabila mencuba kasut orang lain, seperti pertikaian untuk masa yang lama tetap berdaya. Ia membuktikan bahawa spora jamur di kasut boleh tetap aktif selama bertahun-tahun.

Kaum mandi di gimnasium, renang umum atau sauna adalah nyata sarang kulat. Kerana kelembapan berterusan dan cuaca panas, jamur dalam keadaan seperti ini bisa hidup masa yang sangat lama. Ia adalah perlu untuk pergi ke kamar mandi tanpa Selipar, bagaimana untuk kulit pertikaian patogen mikroflora. Gejala akan mula berlaku dengan segera, sejak kekebalan lama boleh menghalang pembangunan jangkitan, tapi setelah beberapa minggu atau bulan akan menunjukkan tanda-tanda awal.

di mana untuk mendapatkan

Faktor risiko

Walaupun tinggi daripada jangkitan, kaki atlet membangun bukan untuk semua orang. Ini adalah disebabkan oleh aktivitas sistem imun. Yang kuat dan sehat badan boleh mengalahkan kulat dan mencegah penyebaran. Pada masa yang sama, sering bertentangan terjadi – sistem imun manusia untuk masa yang lama mencoba untuk mengandungi kulat, dan itu adalah mungkin untuk beberapa bulan, tetapi kemudian tekanan SARS atau apa dalaman yang lain gagal, dan kulat bermula untuk maju dengan cepat.

Faktor risiko:

 • berpeluh;
 • kurangnya kebersihan diri;
 • gangguan hormon;
 • mengambil beberapa kumpulan dadah;
 • tekanan yang kerap;
 • kehadiran kronik kekeliruan penyakit.

Semua negeri-Negeri ini dalam satu atau lain cara mempengaruhi sistem imun.

Berpeluh dan kebersihan diri yang lemah membuat persekitaran yang ideal untuk pembangunan kulat dan mengurangkan tempatan kekebalan. Keringat menyumbang untuk pesat perkalian pelbagai patogen, termasuk kulat mikroflora. Tidak mencukupi kebersihan kaki, pilihan sarung yang diperbuat dari kain sintetik, ketat dan kasut tertutup mempercepatkan proses pembangunan kulat dan kemusnahan epidermis.

Gangguan hormon menyebabkan penurunan di imuniti Umum. Kulat sangat mudah untuk remaja. Kerana penyusunan semula sistem hormon mereka memiliki untuk beberapa waktu, penurunan sistem imun dan peluh berlebihan, yang menyediakan keadaan ideal untuk pertumbuhan dan perkembangan patogen.

Dikurangkan kekebalan juga menyumbang untuk pengambilan tertentu ubat-ubatan. Ini terjadi pada latar belakang berpanjangan terapi dengan antibiotik dan steroid. Tekanan, keletihan kronik, gangguan sistem saraf — semua meningkatkan kelemahan organisma sebelum aktiviti patogen.

Meningkatkan risiko jangkitan boleh:

 • memakai terlalu sempit Kasut,
 • kehadiran tumbuh ke dalam kuku;
 • lecet dan luka pada kaki;
 • penyakit pembuluh darah;
 • diabetes.

Apabila penyakit vaskular dan kencing di sana adalah pelanggaran dari peredaran darah di kaki yang lebih rendah. Ini mengurangkan tempatan kekebalan dan meningkatkan risiko kulat.

kulat

Klinis bentuk dan gejala

Gejala yang kulat kaki boleh dibagi ke Umum dan tertentu, ciri-ciri tertentu klinis bentuk penyakit.

Kelihatan seperti kulat pada kaki, menggambarkan tanda-tanda biasa:

 • gatal-gatal kulit;
 • mengelupas epidermis;
 • pembentukan retak;
 • perubahan dalam epidermis di daerah yang terkena;
 • bau;
 • tidak selesa bila berjalan.

Perubahan yang tepat epidermis bergantung kepada bentuk penyakit. Mereka bisa mempengaruhi kedua-dua kepadatan dan warna kulit di daerah yang terkena.

Terdapat lima utama klinis bentuk kaki atlet:

 • di antara jari-jari;
 • dalam;
 • stomatitis;
 • pada semata-mata;
 • sama dengan ragi atau dihapus.

Jenis yang paling biasa kulat luka-luka pada kaki adalah kaki kulat. Penyakit ini ditunjukkan oleh mengelupas epidermis dalam m selang. Gangguan adalah biasanya menangkap ruang di antara 3 dan 4 dan 4 dan 5 jari-jari kaki. Khusus gejala-gejala ini bentuk penyakit:

 • terjejas hanya kulit di antara jari-jari kaki;
 • mengelupas kuat dan pemisahan skala;
 • cahaya (putih, atau abu-abu) warna kulit keratinized;
 • pengelupasan kulit;
 • retak dan luka.

Dengan terapi yang tepat, gejala kulat kaki yang cukup cepat, jika anda tahu bagaimana untuk merawat terlibat kaki.

kulat-kaki

Mendalam bentuk fungoides adalah rumit oleh m bentuk penyakit. Membangun dalam ketiadaan rawatan tepat pada masanya. Tanda-tanda ciri – retak di antara jari-jari kaki, kehilangan depan kaki, penyertaan menengah jangkitan. Luka dan borok terinfeksi dengan patogen mikroba, penyertaan staph menimbulkan kemunculan borok. Dalam ketiadaan rawatan, proses patologi meliputi seluruh kaki, ada ditandai cairan, orang itu menjadi lebih menyakitkan untuk berjalan-jalan.

Jangkitan dengan kulat Trichophyton mentagrophytes menyebabkan pembangunan stomatitis dishydrotic atau membentuk kulat. Penyakit ini mempunyai ciri-ciri-ciri berikut:

 • terjejas tunggal, kulit di sekitar pergelangan kaki, m ruang;
 • epidermis membengkak, reddens;
 • di daerah yang terkena terbentuk kecil merah vesikel;
 • gatal-gatal dan rasa terbakar.

Ini membentuk kulat jangkitan dalam banyak cara menyerupai reaksi alergi parah atau dermatitis. Seringkali ada jangkitan sekunder, maka terjejas muncul kecil vesikel, dipenuhi dengan nanah. Walaupun menakutkan gejala-gejala ini bentuk penyakit ini dirawat. Tepat pada masanya rawatan membolehkan untuk menghilangkan gejala untuk 2-3 minggu.

Salah satu yang paling teruk klinis bentuk mycoses adalah dermatophytosis plantar kaki. Penyakit ini menimbulkan kulat genus Trichophyton rubrum. Penyakit ini ditunjukkan oleh teruk mengelupas. Di kawasan mengelupas terbentuk tebal keratinized. Kerana peredaran miskin kulit menjadi warna biru atau lebam warna. Ini penyakit yang terlibat seluruh tunggal, kulat ini pada kaki dalam gambar kelihatan sangat dikenali, jadi diagnosis tidak akan ada masalah. Ketika plantar bentuk ada yang teruk gatal-gatal, sakit dan terbakar ketika berjalan, muncul mendadak bau yang tidak menyenangkan dari kaki. Ini bentuk penyakit dirawat untuk masa yang lama.

Bentuk yang paling mudah mengalahkan dipadamkan. Ia juga dipanggil bercampur bentuk penyakit. Paling sering menimbulkan sama dengan ragi kulat. Gejala-gejala ini bentuk penyakit yang ringan dan sering pergi tanpa rawatan. Pada infeksi yang sama dengan ragi kulat ia menyatakan mengelupas dan gatal-gatal di antara jari-jari kaki, bau yang tidak menyenangkan dari kaki, mungkin kemerahan kulit. Rawatan segera membolehkan anda benar-benar menghilangkan penyakit itu untuk 10-15 hari.

Prinsip rawatan

Ketika anda melihat mengelupas pada anggota badan rawatan kulat kaki dan kaki yang harus mulai segera. Lanjutan penyakit sukar untuk rawatan, pemulihan penuh kulit mungkin mengambil lebih dari enam bulan.

Kulat dalam kanak-kanak dan dewasa memerlukan pendekatan yang menyeluruh, anda perlu untuk mengetahui apa yang kulat menyebabkan radang kulit dan luka-luka pada kaki. Ia adalah perlu jumpa doktor. Doktor akan mengambil mengikis terlibat kulit untuk menentukan penyebab agen, dan hasil analisis akan memilih optimum regimen rawatan.

Bila kulat diamalkan kompleks terapi, termasuk:

 • rawatan antiseptik kaki;
 • permohonan topikal rawatan;
 • pil;
 • perkakasan prosedur.

Terapi tambahan boleh menjadi obat tradisional. Pada masa rawatan ia adalah penting untuk berhati-hati mengikuti kebersihan, untuk meninggalkan sintetik stoking dan kasut terlalu ketat.

rawatan

Ubat kaum

Tradisional rawatan boleh digunakan hanya sebagai alat bantu. Kaedah utama rawatan kulat rakyat adalah berkesan, tapi mereka boleh meningkatkan terapeutik tindakan ubat-ubatan.

Pertama memohon mandi. Mereka punya anti aktiviti dan wap kulit, memperbaiki penembusan bahan-bahan salep dan penyelesaian dari jamur di dalam lapisan epidermis. Dulang boleh dibuat menurut mengikuti resep.

 1. Tambah dalam semangkuk air 4 sudu cuka dan wap kaki selama 15 minit.
 2. 4 liter air untuk mengambil dua sendok garam, soda dan yodium penyelesaian.
 3. Tambah untuk mandi kaki, boraks serbuk pada kadar 10 g setiap 2 liter air.
 4. Empat sudu sabun dengan tar larut dalam besen air panas, tambah setengah Cup baking soda.
 5. Di bak mandi dengan air dan menambah 100 g soda dan jus lemon. Jus segar kau bisa menggantikan 10 titik lemon penting minyak.

Mandi harus dilakukan setiap hari di seluruh tempoh rawatan. Mereka disarankan untuk menggunakan sebelum memohon anti agen.

Bila kulat kaki, anda boleh menggunakan lotion. Untuk mempercepat proses pemulihan membantu berwarna lain. Ia mesti campuran sama rata dengan air, dan kemudian rendam dalam penyelesaian yang terhasil dengan kapas dan merawat kulit kaki. Dalam cara yang sama, anda boleh menggunakan minyak dan ekstrak celandine, minyak penting pokok teh, boraks penyelesaian.

Tips berguna

Untuk cepat menyembuhkan kulat kaki, anda harus berhati-hati mengikuti jejak langkah. Di tempat pertama adalah kebersihan kaki. Ia adalah perlu untuk berkali-kali mencuci kaki selalu kering. Ia adalah penting untuk diingat bahwa persekitaran lembap menyumbang untuk penyebaran kulat. Untuk membasuh kaki itu adalah lebih baik untuk menggunakan sabun ekonomi atau tar.

Apa cara untuk luar menggunakan digunakan hanya pada kulit yang bersih dan kering. Komponen salep untuk menembus lebih baik ke epidermis, ia adalah disarankan sebelum prosedur untuk wap kaki, membuat dulang.

Untuk mengelakkan jangkitan semula, ia adalah perlu untuk berhati-hati memantau kebersihan stoking dan kasut. Sarung kaki adalah disarankan untuk rebus dengan sabun, kasut memproses dengan penyelesaian yang khas. Untuk rawatan kasut, anda boleh menggunakan antiseptik atau semburan khas untuk Menghentikan Kulat.

Setelah mandi ia adalah perlu untuk berhati-hati membasmi tab. Itu adalah disarankan untuk meninggalkan permaidani, kerana mereka boleh berkumpul spora jamur infeksi.