Bagaimana untuk menyembuhkan jamur kuku kaki di rumah

Kulat kuku – fenomena yang sangat tidak menyenangkan. Untuk dijangkiti, terutama di musim panas, boleh di mana-mana. Tapi perjuangan sering mengambil banyak masa. Suku penduduk negara kita, kata statistik, mengalami bencana ini. Kita akan bicara tentang bagaimana untuk menyembuhkan jamur kuku kaki di rumah dengan yodium dan cara-cara lain.

Paling sering, kulat dihantar antara anggota keluarga. Jika satu orang dalam keluarga memungut di suatu tempat ini penyakit, dengan masa, ia mungkin tampak semua orang. Memerlukan segera dan rawatan di rumah.

Tentu saja, dana untuk rawatan dijual di mana-mana ubat. Mereka boleh tempatan (wangi-wangian, krim) dan sistemik (pil, suntikan). Tapi banyak farmasi ubat yang mahal. Jadi jangan lupa tentang popular rawatan di rumah, keberkesanannya yang telah diperiksa lebih dari satu generasi orang-orang.

Merawat kulat pada kaki di rumah kaedah kaum

Rakyat banyak ubat mempunyai kesan sampingan yang berbeza. Beberapa bahan-bahan bau yang tidak menyenangkan, lain-lain boleh menukar warna jari. Jadi, oleh berlatih popular rawatan, ia tidak perlu untuk rencana bisnis perjalanan atau perjalanan untuk mengunjungi.

Penyelesaian yodium

Ia adalah pertanyaan bagaimana untuk menyembuhkan jamur kuku kaki di rumah dalam yodium, adalah salah satu yang paling popular. Jadi anda bisa mulai dengan itu. Penyelesaian alkohol yodium benar-benar akan membantu dengan penyakit ini. Setelah semua, dia telah disinfektan dan antiseptik.

Dengan bantuan-nya memusnahkan yang kulat ini agak mudah. Anda perlu menggunakan yodium setiap hari, memohon penyelesaian pada kawasan yang terlibat kaki. Tetapi tidak semua jenis kulat dimusnahkan oleh tindakan yodium. Kamu juga perlu ingat tentang mungkin reaksi alergi, individu.

Sebelum menggunakan yodium untuk memerangi kulat kuku dan jari perlu memeriksa toleransi bahan. Penyelesaian titisan di dalam lengan di atas telapak tangan anda dan tunggu setengah jam, tidak sama ada akan menjadi apa-apa ruam, kemerahan, gatal-gatal .

Bagaimana untuk merawat yodium

Untuk menyembuhkan kaki kulat di rumah yodium, anda hanya perlu setitik penyelesaian digunakan pada kawasan yang terlibat dua kali sehari. Mengendalikan menggunakan kapas atau tetap kapas. Ia adalah yang terbaik untuk titisan langsung pada plat kuku.

Yodium akan noda kuku dan kulit kuning, adalah cukup jelas. Simpan ini dalam pikiran, mengejar rawatan yang aktif sebelum cuti, pergi ke kolam renang atau sauna.

Pencegahan yang perlu merawat orang-orang kawasan kaki yang dekat dengan serta-merta yang luka. Ia hanya butuh satu tetes.

Metode lain rawatan adalah mandi dengan yodium untuk kaki. Dalam semangkuk air hangat untuk tuangkan setengah botol dan sepuluh minit rendam kaki saya. Kemudian terjejas mungkin untuk memotong tanpa menyebabkan kulit kecederaan. Merawat kawasan dengan hidrogen peroksida ... ... dan membuat pembalut dengan anti-salep.

Yodium boleh dicampur dengan cuka. Apa-apa penyelesaian yang sesuai untuk rawatan kaki pagi dan malam. Cukup untuk melakukan yang biasa mengelap, rawatan tidak boleh lebih dari dua minggu.

Apabila menunggu untuk kesan

Jika rawatan yang mempunyai kesan pada kulat yang melanda kaki, ia akan kelihatan selepas seminggu. Mungkin, yang dirawat akan gatal, membakar. Dengan kuat sensasi yang tidak menyenangkan frekuensi rawatan harus dikurangkan untuk sekali dalam dua hari. Tapi, gatal-gatal dan membakar berbicara tentang proses kemusnahan penyakit.

Jumlah masa rawatan dari tiga minggu untuk beberapa bulan. Sebagai cepat menyembuhkan kulat di rumah, kita sudah menulis.

Tidak ada aturan di dalam rumah perawatan dengan yodium:

 • untuk menggunakan individu kebersihan;
 • tidak berjalan-jalan di mandi dan sauna;
 • untuk batalkan dari pantai, kolam renang;
 • jangan melakukan pedikur;
 • setiap hari berubah stoking;
 • lap kaki anda kering selepas setiap mencuci kaki;
 • dibenarkan remittit serbuk.

Varian lain negara rawatan

Di samping itu untuk rawatan dengan yodium, ia adalah mungkin untuk memohon orang lain alat untuk memusnahkan kulat pada kuku. Anggap paling efektif.

Hidrogen peroksida

Hidrogen peroksida yang baik anti-agen. Sebelum digunakan untuk kesan yang lebih besar kaki dikukus dalam penyelesaian soda (2 sudu baking soda untuk 2 liter air). Pada dasarnya, maju banyak resep untuk rawatan kulat:

 • lotion (kuku untuk meletakkan beberapa titik peroksida dan memohon yang lembab sponge untuk daerah yang terkena selama 1 jam, prosedur yang dilakukan 2 kali sehari);
 • mandi (4 sudu peroksida dicairkan dalam 2 l air, lebih rendah kaki atau tangan, memegang 2 jam, prosedur yang telah dilakukan di pagi hari dan sebelum tidur).

Birch tar terhadap kuku kulat

Anda boleh menggunakan 10-30% salep, yang akan membantu untuk menghilangkan kulat. Kadang-kadang tar mendapatkan pada mereka sendiri. Tentang penyembuhan diketahui lama yang lalu. Untuk ini chugunok adalah sebuah lubang di mana dimasukkan logam parasut. Anda perlu dimasukkan ke dalam chugunok kulit kayu di selokan akan dikumpulkan tar, yang sesuai untuk rawatan.

Cuka

Kulat pada kuku boleh dikeluarkan dengan cuka. Di bahagian yang sama campuran 70% asetik dan gliserin, tuangkan ke dalam mudah botol, shake sebelum menggunakan. Untuk melumasi terkena kuku 3 kali sehari, anggaran tentu rawatan adalah 3 minggu.

jamur kuku kaki di rumah

Ada yang mudah anti-kulat ubat mandi dengan tambahan Apple cuka yang perlu dilakukan setiap hari sebelum tidur.

Atas dasar cuka membuat sebuah kompres:

 • minyak sayur-sayuran campuran dengan cuka di bahagian 1:1;
 • lembab kasa atau pembalut steril dalam penyelesaian dan memohon pada berpenyakit kuku;
 • untuk memakai 4 jam sehari sampai pulih sepenuhnya.

Celandine

Kering dicincang celandine, bercampur dengan alkohol dengan berwarna yodium, untuk mendapatkan massa homogen. Campuran yang digunakan untuk berpenyakit kuku, dibungkus dengan cellophane dan dijamin dengan pembalut. Kompres pergi selama 20 menit. Selepas masa untuk membuang penyembuhan massa dengan kapas. Selepas prosedur tidak disarankan untuk basah kuku untuk dua jam. Anggaran tentu rawatan — minggu.

Ammonia

Berkesan anti kaedah menggunakan amonia. 1 besar. alkohol untuk larut dalam 200 ml air, bersedia dalam penyelesaian untuk basahkan kain kasa swab, memohon pada kuku yang terlibat, bungkus plastik dan selamat dengan pembalut. Jika pasien itu adalah paku pada jari kaki, memakai stoking. Prosedur yang telah dilakukan tiga kali seminggu sampai kehilangan kulat.

Daun abu dari kuku kulat

Ia adalah penting bahwa daun Rowan segar dan muda. Anda perlu untuk mengumpulkan mereka di kawasan ekologi bersih, mengisar sehingga keadaan lembik. Untuk membuat memampatkan pada kawasan yang terlibat, biarkan semalaman.

Teh pohon minyak

Teh minyak pokok boleh menyebabkan iritasi, jadi anda perlu untuk menggunakannya sangat berhati-hati. Ada beberapa cara untuk menggunakan minyak, paling sederhana adalah:

 • titisan di kuku tertumpu minyak dan perlahan-lahan GOSOK dengan kapas (berhati-hati untuk tidak menyakiti kulit sekitar kuku);
 • kemudian plat kuku untuk mengelak plaster dan tahan selama tujuh jam, prosedur yang telah dilakukan selama tiga bulan 2 kali sehari.

Jika preskripsi digambarkan sensasi yang tidak menyenangkan, campuran pokok teh dengan minyak zaitun.

kulat kuku pada kaki di rumah rawatan

Lemon

Ubat yang berkesan untuk jamur kuku adalah resep berdasarkan lemon. Citrus potong dan memohon kepada kawasan sakit kuku, bungkus dalam filem berpaut, kemudian tetap dengan pembalut. Rawatan untuk sepuluh hari. Kaedah ini akan membantu memulihkan plat kuku sihat di mana-mana pentas penyakit.

Rawatan kuku lain

Terhadap kulat kaki, anda boleh membuat tampon dengan lain. Gunakan berwarna lain atau ekstrak. Untuk memohon alat ini dibenarkan setiap hari. Di samping itu untuk kesan utama, lain mempercepat pertumbuhan plat kuku. Ini bermakna bahawa ia akan menjadi lebih cepat untuk meninggalkan.

Kronik kulat mengancam kehilangan kuku, oleh itu, penyakit perlu dirawat di peringkat awal. Jika kuku plat telah menjadi tebal, longgar dan pengelupasan, kemudian terapi akan ditangguhkan. Efektif terhadap kronik kulat:

 • kulit di sekitar kuku untuk melumasi berkhasiat krim untuk terjejas memohon peroksida kulat teh, bungkus plastik dan betulkan dengan pembalut, di pagi membuang pembalut, prosedur itu dilakukan beberapa kali;
 • dalam permanganat untuk wap kaki, memasak polentam campuran lain dan alkohol, memohon pada kuku dan memperbaikinya dengan pembalut, menjalankan prosedur setiap hari lain sehingga pemulihan penuh.
14.08.2018