Bagaimana untuk menyembuhkan kulat pada kaki anda?

Kulat ditandai dengan daya hidup mereka, mereka mungkin hidup dalam persekitaran yang tidak menguntungkan untuk lima tahun, bahkan di pakaian dan sepatu. Kulat dapat dilihat pada kaki dan kuku plat, ini masalah kaki menjadi lebih perlu setiap tahun.

kaki

Tentu saja, orang-orang dengan mudah dapat menemukan banyak obat untuk melawan kulat di kakinya, tapi tanpa pemeriksaan dokter kulit sukar untuk cari ubat yang betul. Perlu penuh-waktu pemeriksaan, melihat berhenti keadaan pesakit, doktor menetapkan rawatan dan diagnosis. Dalam artikel ini kita akan membahas ke subjek kaki kulat.

Umum ciri-ciri

Kontrak atau hanya mendapatkan kulat sangat mudah, barang-barang dan pakaian pesakit menyimpan banyak bakteri, dan dalam hubungan dengan itu, siapa pun bisa menjadi terinfeksi. Paling sering, jangkitan yang berlaku semasa berenang, mandi, sauna, gimnasium dan lain-lain tempat-tempat yang sama di mana kelembapan yang tinggi dan suhu.

Sekarang diketahui dua jenis infeksi:

  • Onychomycosis (berlaku dalam kuku kaki);
  • Kaki kulat.

Bila seseorang terinfeksi dengan kulat kaki, dia punya jerawat dan ruam di kaki. Kulat berlangsung di atas dan halus lapisan kulit, sangat sering ia boleh dilihat di antara jari-jari. Penyakit itu berkembang pada kadar yang luar biasa, tetapi ia bergantung pada sistem imun manusia, seseorang yang boleh menjadi terinfeksi dengan mudah, dan seseorang yang tidak dapat dijangkiti pada semua. Peluang Kontrak penyakit ini meningkatkan dengan tahun, juga mereka yang tinggi dalam orang-orang yang telah sakit.

Tanda-tanda kaki kulat

Selepas jangkitan bermula radang kulit dan kuat terbakar di kaki. Bermula ubah bentuk kulit, seperti dalam psoriasis. Kulit adalah retak, sakit dan bersisik dan salep tidak membantu. Tetapi kekuatan gejala bergantung pada peringkat dan jenis kulat. Jika membran ini, ia akan muncul di antara kelima dan keempat kaki. Kulit dimusnahkan dan bersisik, kering dan retak. Kerana pengurangan rintangan kulit mulai penyakit berjangkit, karena bakteri cepat merembes melalui tempat yang lemah.

Kulat menyebabkan kesakitan yang teramat di kaki dan kulit di tumit dan kaki menjadi sangat tebal dan padat. Tapi retak pada kulit dan ketebalan kulit hanya awal peringkat, jika ini menjadi penyakit yang teruk, infeksi menyebar ke kuku. Kuku mulai runtuh, gemuk, dan kemudian jatuh keluar, tetapi kehilangan kuku berlaku hanya dalam kes yang paling teruk.

Stomatitis kulat ditandai dengan radang dalam bentuk lecet, mereka dipenuhi dengan nanah dan menyebabkan banyak tidak selesa. Melepuh di bawah kaki, dan penyakit ini disertai dengan teruk bakteria.

Diagnosis penyakit kulat

Untuk membuat diagnosis dan memberitahu anda dengan tepat apa yang peringkat penyakit, dan apa artinya ini, kita perlu face-to-face pemeriksaan pakar. Para dokter kulit melihat pesakit kaki, tanya soalan menjelaskan dan bertanya soalan yang paling penting – itu terinfeksi sebelumnya? Di mana-mana, doktor akan review kuku atau kulit jangkitan. Untuk mengesan kulat, orang yang memotong sekeping kuku atau menggaruk sepotong kulit. Ujian kaedah yang berbeza untuk mengesan kulat dalam badan menggunakan kalium hidroksida. Peringkat penyakit ditentukan oleh penanaman, tetapi jika gejala terlalu aneh dan asing ke dokter, dia mungkin menjalankan biopsi kulit, dan kemudian melihat imej melalui sebuah mikroskop.

Apakah sebab-sebab untuk penyakit itu?

Kebanyakan orang-orang datang ke dalam kontak dengan kulat tanpa mengetahui itu. Fakta bahwa ia diedarkan di kawasan-kawasan lembap suhu yang tinggi, yang sering muncul orang-orang. Sebagai contoh, jika anda pergi ke kolam renang, anda mungkin tidak sengaja langkah pada kulat di kamar mandi, dan penyakit ini bermula untuk kemajuan pada kadar yang cepat. Bahkan jika anda mempunyai yang biasa orang yang sakit dengan penyakit ini, dia bisa menyerang anda jika anda menyentuh jubah-nya, atau bahkan lebih buruk – untuk kasut. Anda boleh menjadi yang dijangkiti semasa pedicure atau manikur, jika gunting kuku telah kulat yang dijangkiti dan skala. Juga jangkitan boleh melalui tuala, oleh itu, tidak pernah menggunakan orang asing.

rawatan kulat

Kecenderungan untuk penyakit dalam orang-orang dengan cacat kaki, kelebihan berat badan dan miskin peredaran darah di kaki. Tentu saja, jika seseorang setiap hari tekanan dan sistem imun yang lemah – peluang untuk mendapatkan kenaikan, bahkan salah diet dan tetap menggunakan antibiotik mungkin membantu kulat untuk mereproduksi, dan tubuhmu tidak akan dapat menahan mereka. Jadi, anda perlu untuk menonton anda kesihatan dan makan hak untuk mencegah infeksi yang tidak dapat masuk ke dalam tubuh.

Kaki rawatan kulat

Ia adalah mustahil untuk merawat penyakit tanpa diagnosis, jadi, untuk permulaan, apa yang peringkat penyakit dan teruk. Selalunya orang-orang tidak dihantar ke rumah sakit dan ditetapkan rawatan di rumah dengan dadah yang kuat. Tetapi ubat dua jenis, satu perlahan pembangunan kulat, sementara yang lain benar-benar menghancurkannya. Jika anda menemukan apa-apa gejala kulat pada kaki, kau boleh pergi terus ke dokter kulit, dan pergi ke toko obat dan membeli ubat anti-kulat.

Di kedai ubat yang anda boleh mencari banyak lotion, krim dan untuk rawatan kulat, tetapi mereka hanya sesuai untuk pertempuran yang paling biasa bentuk membran. Walaupun semasa rawatan, mudah persiapan, anda perlu untuk melihat di bawah kakinya telah kering dan bersih. Jika penyakit ini bermula untuk kemajuan, anda perlu diperiksa oleh dokter dan menetapkan pil, tetapi di mana-mana, tidak minum obat tanpa resep.

Sering anda boleh memenuhi infeksi kuku, yang dipanggil onychomycosis, berlaku semasa penyakit kulat. Untuk menyembuhkan virus ini adalah amat sukar, kerana kulit pada kaki adalah sangat padat dan tebal. Klasik salep untuk pertempuran yang kulat tidak akan membantu, mereka tidak akan dapat meresap di dalam kulit dan untuk memberi kesan yang kulat. Doktor kulit dia menetapkan rawatan, cukup sengit dan serius.

Jika stomatitis bentuk penyakit doktor membuang lecet, dia luka hujung telah dan nanah yang mengalir keluar, dan kemudian kulit kawasan kering dan pulih. Di tempat memohon khas memampatkan, dalam penyelesaian dadah. Kadang-kadang digunakan anti salep atau krim. Tetapi ada masa ketika badan terinfeksi, dan dalam kes ini, hanya satu operasi tidak akan membantu, anda perlu untuk terus antibiotik.

Dalam kes yang paling teruk, melantik khas steroid. Secara beransur-ansur mengurangkan dos, seperti pemulihan badan, tetapi layanan yang berlangsung selama penyakit ini tidak sepenuhnya surut. Tapi dalam kasus yang jarang terjadi penyakit boleh berulang, bahkan jika ia telah ditugaskan untuk rawatan yang paling berkesan. Fakta yang doktor menetapkan rawatan pencegahan selepas menyingkirkan kulat, dan tidak selalu orang yang melakukan pencegahan. Rawatan harus terus sampai, sehingga jangkitan hilang sepenuhnya, dan jika gejala pergi dan tidak ada rasa sakit – harus terus menerima perawatan, jika tidak re-jangkitan tidak boleh dielakkan.

Jangan lupa itu ketika gejala pertama perlu mula rawatan. Kulat boleh menembusi jauh ke tisu dan untuk memperoleh bentuk yang teruk, dan untuk berurusan dengan lecet dan infeksi bakteri yang serius adalah lebih sukar daripada biasa. Oleh itu, ketika pertama tanda-tanda berjumpa doktor, atau setidaknya membeli sebuah minyak di farmasi, dia tidak dapat untuk menghilangkan awal bentuk penyakit. Untuk menyembuhkan akut jangkitan adalah lebih mudah daripada yang kronik dan kronik, yang sudah berakar di dalam tubuh. Jika anda adalah seorang pendukung dari rakyat, anda boleh menggunakan memampatkan minyak pokok teh atau bawang putih, mereka punya anti-dan anti aktiviti. Jangan berlengah rawatan untuk kemudian, anda menghadapi risiko infeksi kuku kaki dan semakin teruk peringkat penyakit, dan untuk melawan dia tanpa seorang pakar yang berwibawa hampir mustahil.

Rawatan kulat pada kuku jari kaki

Onychomycosis ditunjukkan dalam yang sangat tajam, kuku dengan serta-merta akan mengubah warna kuning, coklat, atau hijau. Struktur kuku menjadi tebal dan cukup tebal, dan jika kuku telah menjadi tebal, rawatan yang tidak cukup efektif. Selanjutnya, ubah bentuk kuku, hingga jatuh dan penuh kehilangan.

Apa yang boleh membangunkan onychomycosis?

Alasan yang sama seperti yang biasa kulat – kolam renang dan sauna. Tidak heran doktor menyarankan untuk memakai Selipar di kolam renang, mereka menyelamatkan kaki dari jamur dan lain-lain jahat jangkitan. Jika anda secara rawak langkah di tempat di mana ada yang kulat kepingan – pencemaran akan berlaku segera, termasuk anda boleh mengambil dan berat penyakit.

Ada yang lain yang biasa sebab-sebab yang membangunkan penyakit:

  • Ubat diri dengan antibiotik.
  • Penyakit yang serius – kegemukan, HIV, diabetes, diturunkan kekebalan.
  • Retak atau cedera serius pada kulit dan kuku.

Rawatan jamur kuku

rawatan kuku

Yang paling penting – pendekatan yang sistematik, dan lebih kompleks. Anda perlu untuk merawat jamur serta penyakit lain. Luar menggunakan salep, tetapi di dalam untuk menggunakan kapsul dan tablet, termasuk antibiotik. Di klinik khas menggunakan alat-alat terkini, seperti latihan dengan lampiran yang berbeza, mereka berjuang dengan kuku tebal. Dalam kes-kes maju, campur tangan bedah, jadi jika anda tidak ingin berada dalam bedah pejabat, ia adalah lebih baik untuk memulai layanan segera setelah timbulnya gejala. Peringkat mudah penyakit kulat sembuh dalam 3 minggu, kadang-kadang ia mengambil masa beberapa bulan, tetapi semuanya tegas secara individu. Di bawah kita akan menggambarkan kaedah penyakit kaum cara, jika anda tidak ingin pergi ke dokter.

Rawatan dengan ubat kaum

Masa yang panjang yang lalu kulat dirawat tanpa bedah dan bahan kimia yang kuat, dan juga mencapai hasil yang positif. Tapi sekarang ada rawatan lain lebih berkesan. Di rumah anda bisa menyediakan salep untuk pertempuran yang kulat, adalah ciri-ciri kecekapan dan kemampuan untuk membasmi terjejas kulit.

Anda akan memerlukan:

  • 5 gram dimetil phthalate;
  • 20 mililiter cuka 70% (anda bisa menggantikan sayuran);
  • Satu telur ayam.

Campurkan semua bahan sehingga licin, dan kemudian tuangkan krim dalam Cawan kecil atau botol dan simpan di dalam peti sejuk. GOSOK minyak ke dalam kuku, dan kemudian zamatyvala kaki membungkus dan memakai stoking, ia adalah lebih baik untuk meletakkan dua kaki pakej. Menggunakan minyak di malam untuk bertindak seberapa lama yang boleh. Pemulihan penuh akan terjadi dalam satu bulan, tetapi anda dapat mempercepat proses dan untuk memburuk-burukkan salep bahkan di pagi hari, untuk contoh pada hujung minggu, apabila ia tidak perlu pergi ke mana-mana.

Tapi apa pun yang berkesan, ia adalah lebih baik untuk mencegah penyakit daripada untuk melawan. Menjaga kebersihan diri yang baik dan selalu memakai Selipar di sauna dan kolam renang, mencuci tab pada masa, dan anda tidak akan pernah mendapatkan kulat.