Rawatan jamur kuku jari kaki: berkesan

Kira-kira seperempat orang mengalami onychomycosis kuku. Penyakit bertindak balas dengan baik untuk terapi dan dalam kebanyakan kasus, berulang selepas rawatan. Patogen yang merangsang kemusnahan plat kuku, di mana-mana: di sauna, kolam renang, gim. Ini adalah kerana risiko yang tinggi Kontrak onychomycosis. Rawatan kulat pada kaki besar mengambil banyak waktu dan usaha. Walaupun jangkitan tidak mengancam nyawa, ia membawa banyak masalah untuk pemilik, oleh itu, terapi ini masih diperlukan.

kulat kuku jari kaki

Ada beberapa faktor yang bisa berfungsi sebagai infeksi kaki besar kulat. Biasanya, orang-orang menjadi terinfeksi setelah kontak dengan patogen spora pada kulit dalam hubungan dengan permukaan objek yang sudah mempunyai bakteria di tempat awam. Pencemaran juga berlaku apabila menggunakan tuala orang lain, aksesori mandi, Selipar (kasut). Risiko mendapat onychomycosis kuku kaki besar meningkat dengan-faktor berikut:

 • kehadiran kaki rata;
 • berpeluh berlebihan kaki;
 • kerosakan kepada plat kuku atau kulit sebelahnya (jadi jangkitan adalah lebih mudah untuk menembusi tubuh);
 • tidak wajar kebersihan kaki;
 • kehadiran popok ruam;
 • kemurungan sistem imun.
 • memakai ketat/kasut berkualiti rendah.

Peringkat kulat dan tanda-tanda mereka

Onychomycosis boleh berlaku sebagai akibat manusia jangkitan dengan jenis kulat. Penyakit ini tidak fatal, tapi bahaya adalah bahwa kaki kulat boleh pergi ke jiran kuku, tangan merebak ke ketiak, ingunn wilayah. Pada pertama yang manusia tidak melihat perubahan, dan selepas kuku mulai mengubah warna, menjadi kuning atau coklat. Kerana kedap struktur kuku plat memakai kasut mulai menyebabkan rasa tidak selesa dan rasa sakit. Pembangunan onychomycosis doktor dibagi menjadi 3 tahap:

 1. Peringkat awal. Pada kuku jari kaki yang besar muncul bernoda kotor bintik-bintik atau jalur. Secara Umum, kaki terlihat cukup sehat.
 2. Peringkat kedua. Kuku yang terlibat mulai kehilangan Bersinar, warna menjadi satu dalam kuning, kaki bau yang tidak menyenangkan.
 3. Bentuk berjalan. Plat kuku jauh dari kulit, memiliki struktur longgar, kadang-kadang bahkan mereka off. Pada peringkat ini di sana adalah risiko yang besar menjangkiti tersayang seperti spora aktif diedarkan (bertaburan) di kamar mandi dan di lantai rumah.

Bagaimana untuk merawat kulat pada kaki besar

Pencegahan infeksi orang yang tersayang adalah pendorong utama mungkin untuk menyembuhkan kulat kuku jari kaki. Terapeutik proses yang panjang dan memerlukan penjagaan harian terkena kuku plat. Rawatan yang kulat kaki dipilih oleh doktor kulit bergantung pada peringkat penyakit, kelaziman pada badan, ciri-ciri individu pesakit. Sebagai peraturan, dilancarkan onychomycosis pada kaki besar melibatkan menggunakan dalaman dan luaran dana.

Kaum yang berkesan untuk rawatan di rumah

kulat kuku jari kaki rawatan

Popular dana jenis ini:

 1. Yodium. Untuk rawatan onychomycosis kuku melakukan dulang dengan yodium. Semakin dalam semangkuk air panas dan tambah alkohol berwarna yodium (3 tahun 8 titik). Mengukus terkena kuku plat, potong dengan gunting, dan kulit adalah dihapuskan dengan hidrogen peroksida. Selepas prosedur adalah untuk mengenakan terlibat jamur kuku pembalut dengan anti-salep. Prosedur yang dilakukan setiap hari sehingga pemulihan.
 2. Cuka. Mencairkan dalam semangkuk air dengan cuka 9% dalam bahagian 2:1. Rendam dalam cecair kaki dan menunggu kira-kira 15 menit. Setelah hati-hati excidetur dan maksimum peribit terkena kuku. Pada tahap awal onychomycosis prosedur ini dilakukan dalam 2 minggu setiap hari sehingga pemulihan penuh paku.
 3. Lemon. Potong citrus keping kecil, memohon untuk yang terkena kuku, memperbaikinya dengan plaster, dan atas bungkus dengan berpaut filem. Ini pek di malam hari. Di pagi hari mollita memotong bagian dari plat kuku.
 4. Celandine. Jus segar tumbuhan digunakan pada kuku dan kulit di sekitarnya. Ulangi prosedur setiap beberapa jam untuk 2 minggu.
 5. Aspen. Potong 100 g komponen ulcus dalam 500 ml air dan membuat mandi. Kaki parti tidak kurang dari 10-15 minit selepas anda merawat terlibat dengan kulat plat campuran: 1 sudu. sabun dengan 1 sudu. baking soda. Setelah setengah jam bilas campuran. Ulangi prosedur setiap hari sehingga kini kuku.
 6. Kulit kentang. Rebus air bersih segar, mollire menggunakan alu, pra-mengalirkan air ke bekas yang berasingan. Wap kaki di menyebabkan merebus, selepas memohon pada kuku rosak lecek mengelupas untuk 15-20 menit. Bilas paste dengan air panas, melumasi kuku dengan lemak daging babi dan memakai stoking. Lakukan prosedur setiap hari sampai pemulihan.
 7. Mandi dengan garam laut. Satu sudu dimurnikan garam larut dalam satu liter air panas. Adsurgere kaki dalam penyelesaian ini setiap hari selama 2 minggu.

Kaedah pencegahan

kulat kuku kaki bagaimana untuk merawat

Untuk mencegah penyakit, lakukan berikut:

 1. Mengelakkan kelembapan kaki. Sering berubah, kasut.
 2. Umum tidak memakai Selipar, tidak kasut kasut orang lain.
 3. Lebih suka bebas kasut dari bahan alami.
 4. Tidak berjalan dengan bertelanjang kaki di tempat awam (mandi, gym, sauna, dan lain-lain.).
 5. Selepas pancuran/mandi yang baik lap kaki.
 6. Jika anda mempunyai yang berlebihan berpeluh kaki, menggunakan istimewa bedak.