Kulat kuku pada kaki besar

Penyakit kulat berlaku akibat infeksi badan. Untuk merawat kuku kulat pada jari kaki yang besar di sana adalah jumlah yang besar farmaseutikal disapu (wangi-wangian, krim, semburan) dan ubat-ubatan oral direka untuk melawan kulat.

kulat pada kaki besar

Gejala dan cara jangkitan

Untuk mengenal pasti kulat pada kaki besar tidak sukar, jangkitan dengan cepat menyatakan dirinya visual. Jika kuku berubah warna, menjadi rapuh muncul dan gatal-gatal dan membakar kulit di kawasan itu plat kuku, maka ada kejadian onychomycosis. Penyakit ini berbahaya dengan cepat tersebar, jangkitan satu kuku jari kaki memprovokasi menjangkiti orang lain.

Kulat menyebabkan mengelupas dan mengelupas kulit di kawasan terlibat permukaan, penampilan kecil cecair gelembung yang pecah dan menyebabkan rasa sakit, jangkitan disertai dengan bau yang tidak menyenangkan. Penyebaran kulat adalah sangat berbahaya, seperti semasa semula , kulat mengeluarkan racun, yang menimbulkan penting ancaman kesehatan - menyebabkan gangguan metabolisme, kegagalan dalam perjalanan sistem saraf dan jantung, mempunyai kesan yang negatif pada saluran pencernaan.

Jangkitan adalah sampah rumah, dengan hubungan dengan yang terinfeksi permukaan, kegagalan untuk mematuhi peraturan kebersihan diri dan menggunakan awam objek.

Tempat-tempat di mana terdapat banyak orang dan kulit permukaan kaki cukup terbuka, yang paling berbahaya dalam segi jangkitan dengan kulat - renang, kecergasan-kelab-kelab, sauna. Resiko dari infeksi di tempat-tempat itu adalah besar dan disebabkan oleh tahap tinggi kelembapan dan suhu yang baik untuk aktiviti bakteria. Ada beberapa faktor yang mempengaruhi kejadian dan pembangunan penyakit:

 • sistem imun yang lemah;
 • kepahitan penyakit kronik;
 • perubahan keseimbangan PH;
 • kegagalan metabolisme;
 • kencing manis;
 • penyakit saluran pencernaan;
 • miskin peredaran darah di kaki,
 • berpeluh berlebihan;
 • kaki rata;
 • miskin kebersihan;
 • kasut berkualiti rendah.

Risiko adalah orang dewasa dan senior, anak-anak jarang terinfeksi. Yang paling tidak menyenangkan kulat kemungkinan berulang. Kaki yang sangat sukar untuk dirawat, dan dalam kes menyembuhkan boleh berlaku lagi, ketika kemunculan semula lebih baik syarat. Di samping itu untuk rawatan tempatan, jika kulat kuku jari, pastikan untuk membasmi barang-barang dan kasut dalam hubungan dengan terjejas tempat. Biasanya, ini adalah yang digunakan penyelesaian formalin dan chloramine.

Dalam hal tanda-tanda infeksi dengan kulat, ia adalah perlu secepat mungkin untuk berjumpa doktor kulit yang akan menetapkan pengobatan.
RAWATAN KULAT

Jika penyakit berulang, anda akan memerlukan terapi menyeluruh dan pemantauan.

Rawatan kulat

Menunjukkan bagaimana untuk merawat jamur yang hanya boleh menjadi seorang doktor, karena ia akan mewujudkan tahap jangkitan, ciri-ciri individu dan keadaan pesakit. Mana ubat-ubatan mempunyai beberapa kesan sampingan, terdapat kemungkinan yang menyebabkan bahaya untuk badan jika tidak digunakan. Manifestasi kulat pada kaki besar dikeluarkan menggunakan khas kulat. Ubat yang digunakan topikal dan secara lisan. Untuk menentukan kompleks terapi, doktor harus memahami:

 • kawasan jangkitan;
 • tempoh penyakit;
 • sifat patologi.

Farmaseutikal ubat untuk memerangi yang kulat bertujuan untuk menghapuskan jangkitan, mereka menghasilkan kesan terkumpul, yang mempercepat proses penyembuhan dan untuk mengelakkan pesat berulang. Menyumbang untuk kemusnahan organisma patogen dan menurunkan kadar jangkitan.

Penuh menyembuhkan dari kulat akan mengambil dua atau empat bulan.

Menggunakan ubat-ubatan

Pada awal penyakit mungkin penggunaan anti pernis atau penyelesaian, untuk contoh, Loceryl, Oflomil, Batrafen, Fungoides. Untuk memohon dana ini perlu beberapa kali seminggu, mengambil kira kadar pengulangan selepas beberapa lama. Jumlah tempoh rawatan dari 6 ke 12 bulan.

Dalam kes-kes yang teruk kuku jari kaki, mungkin memerlukan pembuanganmenggunakan ubat-ubatan yang, seperti, Nogtevit atau Nogtimycin. Sebelum menggunakan kaki disarankan untuk menjadi dikukus dalam penyelesaian khas - 7G baking soda dan satu sendok teh cairan sabun untuk 1 liter air. Baik dikukus kaki tebal memohon produk dan untuk mengelak plaster. Untuk membuang berpenyakit kuku dan boleh pembedahan, dana ini adalah alternatif untuk campur tangan perubatan.

- Hipertensi tablet yang ditetapkan untuk tahap penyakit. Ubat dari kulat beberapa kontra dan harus dibuat hanya dengan doktor yang merawat. Yang paling biasa antifungals - Diflucan, Flucostat, Mikomaks, Nizoral, Kanditral, lamisil, Onihon. Juga digunakan sejumlah besar wangi-wangian, krim, dan semburan yang menghapuskan kulat.

Ubat-ubatan tradisional

Di rumah kuku jari kaki kulat rawatan tidak disarankan, walau bagaimanapun, ada beberapa peralatan yang bisa membantu dalam mengeluarkan fungoides.
 • Antiseptik yang baik adalah pokok teh minyak, yang telah juga anti-kulat.
 • Merebus kentang kulit - digunakan sebagai mandi untuk merendam terlibat kaki di kompleks menggunakan pelinciran bahagian yang terlibat dengan rebus campuran kentang dan lemak babi. Prosedur yang dilakukan setiap hari.
 • Penyelesaian 70% asetik dan air, yang bergabung dalam sama bahagian dan uli ke doh, digunakan untuk terlibat jamur kuku. Prosedur ini dilakukan 3 hingga 5 hari dan membolehkan kau untuk memisahkan kuku rosak.
 • Garam mandi - 20 g garam laut ke 1 liter air panas, untuk harian mengukus kaki selama dua minggu.
 • Dari kaki atlet untuk membantu menyembuhkan dan lemon biasa. Untuk akhir ini, keping citrus digunakan untuk dijangkiti permukaan dan kunci beg plastik dan pembalut. Rawatan yang dijalankan untuk 8-10 hari.
 • Mandi dengan aspen. Dicincang produk dalam jumlah 100 g, direbus dalam setengah liter air dan hover kaki. Untuk kesan terbaik, pencemaran permukaan dirawat dengan campuran sabun dan soda. Dan digunakan setiap hari.

Dalam rawatan kulat gejala harus melemahkan, kulit dan kuku plat punya yang asli, sihat. Akhirnya untuk mengesahkan kejayaan terapi dengan menggunakan makmal selama dua minggu dan kemudian sebulan setelah rawatan.

Pencegahan

Untuk menolak infeksi jamur infeksi, ia adalah perlu ingat tentang beberapa faktor.

Sistem imun yang kuat tidak akan membangunkan penyakit, dan kebersihan diri yang akan menghilangkan peluang jangkitan.

Di tempat awam kami cadangkan memakai sepatu untuk mengelakkan permukaan hubungi kaki dengan mungkin sumber infeksi. Anda tidak boleh menggunakan orang lain barang-barang pakaian, termasuk kasut. Kaki harus selalu tetap kering dan haus hanya murni kaus kaki.

Jamur kuku kaki tidak nyaman dan sakit, tetapi adalah subjek untuk menyembuhkan, dan amalan terbaik akan membantu untuk mengelakkan berulang.