Kulat kulit kaki: bermaksud untuk penyakit ini

Untuk mengenali patogen kulat dan rawatan yang mencukupi hanya boleh pakar-dokter kulit, jadi pada tanda-tanda penyakit harus mendapatkan bantuan dari dokter.Tepat pada masanya rawatan membantu untuk mengelakkan komplikasi dan pembangunan kronik bentuk penyakit.

Penyakit yang disebabkan oleh patogenik kulat mikroskopik, yang disebut dalam klinis berlatih dengan fungoides. Kulat kulit pada kaki milik sebuah kelompok yang disebut patogenik genus ragi. Patogen mycoses hidup di alam (dalam tanah dan tumbuh-tumbuhan), pada badan atau dalam tubuh binatang, simpan aktiviti, sedang dalam pakaian atau kasut orang yang terinfeksi.

Kelihatan seperti kulat kaki

kaki kulat

Yang kulat menyebabkan radang kulit di tempat-tempat lokalisasi jangkitan kulat. Jenis utama kurap kaki adalah:

 • Kulat adalah satu-satunya bentuk kaki, di mana luka adalah merah, serpih, kulit retak. Sering pesakit tidak merasakan apa-apa ketidakselesaan yang menyumbang untuk penyebaran luas ini jenis penyakit.
 • Kaki atlet bentuk tertentu setempat di gerbang kaki, tidak dalam hubungan dengan permukaan lantai. Di lokasi di tumpuan jangkitan pembentukan kecil yang lecet memohon untuk bahagian dalaman dan luaran kaki, dibuka, membentuk pada permukaan kulit erosi dan popok ruam. Proses ini disertai dengan gatal-gatal dan rasa terbakar. Setelah membuka vesikel (gelembung) penyakit yang pas di dalam bentuk berikut.
 • Kulat kulit kaki, menarik ruang di antara jari-jari adalah yang paling biasa. Ditunjukkan dalam bentuk retak, tepi yang dilindungi dengan yang putih rim mengelupas . Sebagai peraturan, ini bentuk telah lama kronik tentu dan miskin sambutan untuk rawatan.
 • Kulat pada kaki yang lebih rendah atau kaki ditunjukkan dalam bentuk bulat tempat pink atau merah warna, dilindungi dengan kulit skala. Dengan pembangunan jangkitan tumpuan radang tumbuh, proses ini disertai dengan teruk gatal-gatal.

Gejala

Bergantung kepada bentuk penyakit dan lokalisasi radang, disertai dengan jangkitan gejala yang berbeda beberapa yang sama ciri-ciri:

 • pengelupasan kulit;
 • sedikit atau kemerahan yang teruk kulit pada yang luka;
 • gatal-gatal;
 • terbakar;
 • lecet atau retak pada kulit.

Lecet di antara jari-jari kaki

Gejala utama kulat kaki yang disebabkan oleh jamur yang genus M, adalah penampilan lecet di antara jari-jari kaki, biasanya antara jari keempat dan jari kecil. Untuk penyakit ini disertai dengan bengkak bersebelahan dengan jari-jari kulit, yang teruk kawasan kemerahan dengan gelembung kecil pada permukaan mereka. Radang mengelilingi rim epidermis yang telah hilang.

Pertama tanda-tanda

kaki

Penyakit kulit kaki selalu disertai dengan beberapa yang sama ciri-ciri, penampilan yang menunjukkan jangkitan kulit oleh spora berbahaya mikroorganisme. Dapatkan bantuan dari dokter kulit diperlukan dalam hal-hal berikut:

 • penampilan pada kulit dalam lipatan kaki atau di antara jari-jari kaki retak atau lecet;
 • menebal dan besar menebal kulit kulit kaki;
 • kemerahan kulit bahagian, mereka mengelupas;
 • terbakar atau gatal-gatal.

Sebab

Jangkitan berlaku kerana beberapa sebab, selepas langsung atau tak langsung hubungi seorang pasien dengan infeksi pembawa atau barang-barang peribadinya, rumah barang-barang. Faktor risiko jangkitan kurap kaki termasuk:

 • kaki gangguan peredaran dan penyakit yang berkaitan (urat);
 • Umum lemah atau tempatan kekebalan;
 • kegagalan mematuhi peraturan kebersihan;
 • kelemahan pelindung sistem badan setelah mengambil antibiotik;
 • berpeluh berlebihan kaki kulit;
 • kehadiran kulit luka kecil (melecet, goresan).

Cara utama daripada jangkitan

Kulat kulit pada jari-jari kaki, kaki dan kaki yang dihantar dari pembawa patogen media oleh langsung dan hubungan tidak langsung. Hubungan langsung melibatkan interaksi dengan sakit pembawa (manusia atau binatang), tanah yang tercemar atau tumbuh-tumbuhan. Secara tidak langsung hubungi jangkitan berlaku melalui barang-barang peribadi pesakit, pakaian, sepatu atau barang-barang kebersihan pribadi.

Jenis kulat

Untuk tepat menentukan jenis kulat hanya boleh doktor kulit dengan pemeriksaan visual, data yang ditetapkan oleh ujian makmal. Bergantung pada patogen yang kulat jangkitan (ragi, acuan, kulat genus M) pada kulit kaki, agihkan beberapa jenis penyakit, termasuk:

 • kandidiasis kaki;
 • kaki atlet;
 • trichophytosis kaki;
 • onychomycosis (kulat kuku).

Daripada untuk merawat

rawatan kulat

Rawatan kulat kulit pada kaki yang panjang kompleks terapi, di teruk kes-kes yang melibatkan menggunakan alat sistem . Apabila luka-luka kecil yang penekanan pada terapi tempatan dengan bakteria dan antiseptik. Dalam bentuk akut penyakit ini juga dilantik hangat mandi untuk melegakan radang dan membuang sel-sel kulit mati. Dalam beberapa kes ia adalah perlu untuk mengendalikan kasut dan pakaian pasien dengan bahan khas untuk mengelakkan berulang.

Media tempatan

Terapi obat tempatan tindakan termasuk bukan hanya menggunakan anti krim dan mur, tetapi juga menggunakan semburan khas, aerosol dan lotion. Bentuk perubatan dana yang disarankan oleh dokter kulit, bergantung pada jenis patogen, tahap luka kulit kaki, peringkat penyakit dan ciri-ciri individu pesakit. Tempoh tempatan rawatan dadah boleh terdiri dari 2 minggu untuk 3 bulan.

- Kulat salep

Dalam rawatan kulat kulit kaki dalam kebanyakan kasus menetapkan minyak anti-kulat. Digunakan ubat dalam bentuk salep atau krim di kering kulit tumit atau tempat-tempat lain yang lokalisasi radang, sebelum dibersihkan dengan hati-hati dari mati sel-sel epidermis, apa-apa selain SERANGAN. Jenis penyakit rawatan boleh terdiri dari 2-3 minggu untuk 2-3 bulan.

Alat sistem

Sistem untuk oral pentadbiran dilantik dalam kes-kes ketidakberkesanan dadah tempatan tindakan yang dalam bentuk yang teruk dan maju daripada penyakit. Kursus oral ubat-ubatan yang ditunjukkan untuk jangkitan kulat dalam lapisan kulit, tidak hanya membantu untuk merawat fasa akut, tapi juga untuk mencegah pemindahan penyakit ke dalam bentuk kronik. Regimen, tentu tempoh dan dos yang dipilih oleh doktor yang merawat.

Ubat kaum

Penggunaan rawatan mungkin hanya dengan persetujuan doktor yang merawat. Asas alat untuk mandi, memampatkan dan aplikasi terhadap kulat kulit kaki yang cuka, lain, pengembang soda, herbal teh, sabun. Berlatih prosedur berikut:

 • Mandi dengan penyelesaian soda dan garam. 3 liter air pada suhu 36-40°C, gunakan 3 besar. sudu garam dan 3 sudu baking soda. Tempoh prosedur – 10-15 minit selepas mandi, bilas kaki di bawah aliran air panas. Digunakan dalam akut membentuk kulat dalam 7 hingga 10 hari dua kali setiap hari.
 • Lotion dengan merebus herba. Untuk menyediakan sup sama campuran bahagian kering kulit kayu oak, bunga bunga itu, daun verbena officinalis. Untuk memasak sup 3 sudu campuran tuangkan segelas air mendidih, menjaga api kecil 10-15 minit. Membuat sebuah kompres dengan sup mengakibatkan tiga kali sehari selama 20-30 menit.

Pencegahan

Kaedah utama pencegahan kulat kaki, adalah pemeliharaan kebersihan asas peraturan-peraturan di tempat awam seperti kolam renang, sauna, gim. Penyelenggaraan yang Umum dan tempatan kekebalan selepas penyakit yang serius termasuk diet yang seimbang, mengambil vitamin, betul rehat dan tidur, juga adalah untuk pencegahan kulat.