Jenis jamur kuku kaki

Onychomycosis – kulat penyakit yang memberi kesan kepada plat kuku. Ia menjadi rapuh, benang tipis rapuh, berkecai, perubahan warna. Penyakit ini sangat menular, menurut statistik penyakit ini memberi kesan tentang 20% penduduk. Lihat lebih dekat pada apa jenis jamur kuku kaki dan bagaimana mereka berbeza dari satu sama lain

Klasifikasi jamur infeksi kuku

Klasifikasi jamur infeksi kuku

Menemukan lebih dari 500 jenis kulat, yang mungkin membawa masalah untuk kesihatan. Tapi satu klasifikasi antara kulat tidak. Dua utama ciri-ciri yang membezakan penyakit, jenis infeksi dan lokalisasi. Foto jenis kulat kuku, anda boleh melihat mereka dan ciri-ciri-ciri.

Klasifikasi lokalisasi

Jangkitan bisa menetap di mana-mana bagian dari kuku, ia menjadi lambang. Penampilan yang terkena kuku plat bergantung pada lokalisasi onychomycosis.

Keterangan asas membentuk kulat kuku pada kaki

 • Distal — jenis yang paling biasa kulat kuku kaki. Dijangkiti tepi percuma kuku. Dari satu akhir plat berubah warna, ia menjadi coklat, kuning atau kelabu. Secara beransur-ansur kawasan ini meningkat. Plat kuku menjadi keruh, runtuh dan delaminate. Dalam proses pembangunan penyakit muncul subungual hyperkeratosis (menebal strata strata), dengan kekalahan seluruh kuku distrofi tisu.
 • Lateral. Tanda-tanda yang sama seperti distal bentuk, tapi di sini sumber infeksi menyebar dari sisi tepi kuku.
 • Permukaan putih. Hanya muncul di bahagian kaki, biasanya kulat menyelesaikan pada ibu jari, empat yang lain lebih kurang. Visual, ini adalah bentuk mudah dibezakan karena bintik-bintik putih, terletak di seluruh permukaan kuku. Lebih masa penyakit berkembang dan menangkap kawasan yang besar keratinized tisu. Warna tempat boleh berubah dari putih atau hijau kekuning-kuningan. Struktur kuku plat menjadi rapuh, poros. Tanpa rawatan kuku mungkin benar-benar hancur.
 • Proksimal. Dalam bentuk ini jangkitan bermula dengan kulit luar, ia adalah merah, radang, membengkak, perubahan struktur dan bentuk. Pada akhirnya, kuku dinding dipisahkan dari plat, dan yang terinfeksi kuku menjadi cacat, menjadi keruh dan rapuh. Jika anda menjalankan penyakit, itu adalah mungkin untuk menyelesaikan patah plat.
 • Jumlah dystrophic meliputi seluruh kawasan kuku, bentuk lama proksimal atau distal kulat. Plat kuku adalah cacat, pekat, perubahan warna dan runtuh sebahagian atau benar-benar.

Klasifikasi dengan jenis agen

Terdapat jenis penyebab agen. Masing-masing mereka memiliki ciri-ciri tersendiri yang penting untuk mempertimbangkan apabila merancang rawatan onychomycosis. Paling sering menyebabkan penyakit yang kulat, dermatophytes, dan sedikit kurang biasa ragi genus M, maka jenis acuan. B:

 • Dermatophytes. Ini termasuk merah Trichophyton, Trichophyton mentagrophytes, flocculent Epidermophyton dan banyak orang lain. Bila yang terinfeksi dengan kulat ini muncul bintik-bintik atau jalur grey atau kuning, yang tinggal kawasan menjadi berlumpur, longgar tepi perubahan warna, seluruh permukaan perubahan kuku dan akhirnya mulai untuk memisahkan dari kuku. Kawasan yang besar plat adalah warna yang berbeda, yang lebih penyakit dimulai.
 • Ragi kulat genus M nipis kuku, memprovokasi yang pemisahan. Ini jenis patogen sering menyebabkan dangkal putih bentuk, di mana terdapat radang kulit luar. Ia boleh diiringi dengan nanah dan menyebabkan sakit yang teruk. Jika tidak diambil tindakan, kuku akan berubah coklat dan tipis, itu benar-benar luar kuku di tempat tidur.
 • Acuan adalah relatif tidak berbahaya bentuk patogen. Dia tidak dapat menembus ke dalam lapisan kuku, jadi ia menyebabkan perubahan warna plat permukaan. Ia boleh menjadi coklat, kuning, kelabu, hijau, hitam, apa-apa. Warna boleh meliputi permukaan yang benar-benar atau sebahagiannya.

Jika anda melihat tanda-tanda kulat kuku, pastikan untuk berunding dengan seorang pakar. Kulat merebak dengan cepat dan rawatan mungkin tertunda selama berbulan-bulan.

Tahap pembangunan penyakit

Sihat tisu secara beransur-ansur terlibat dengan kulat. Banyak yang bergantung pada apa jenis patogen, tetapi beberapa tanda-tanda membenarkan anda untuk menonjolkan beberapa peringkat utama pembangunan onychomycosis:

 1. Normotroficheskie, atau awal. Tidak jelas manifestasi tidak, pada peringkat ini adalah sukar untuk melihat jamur infeksi. Kuku menjadi lebih matte, mungkin sedikit perubahan warna, ada yang kecil retak, lebam di permukaan. Anda mungkin merasa terbakar dan gatal-gatal. Tempoh ini adalah mudah keliru dengan penyakit lain: psoriasis, perubahan dalam hati. Oleh itu, untuk mengesahkan diagnosis disarankan untuk berjumpa doktor.
 2. Itu hypertrophic bentuk berlaku jika ada tindakan yang diambil di awal pentas. Gejala menjadi lebih disebut. Kuku pekat dan gelap, berubah bentuk bentuk plat, ia pecah dan runtuh.
 3. Atropik, atau berjalan. Muncul ketika infeksi menyebar ke luar, kedua ditolak, radang dan bengkak. Seluruh permukaan plat kuku perubahan warna, ia adalah benar-benar terpisah dari tempat tidur. Rawatan mungkin berkesan, kuku penyelamat tidak selalu mungkin disebabkan oleh berhentinya.

Baik untuk tahu!

Tempoh setiap peringkat penyakit ini adalah individu, ia bergantung pada keadaan kesehatan para pasien. Dengan mengurangkan kekebalan kulat kuku berlangsung cepat.

Bagaimana untuk menyembuhkan jamur kuku kaki

Bagaimana untuk menyembuhkan jamur kuku kaki

Banyak spesies jamur kuku kaki memerlukan mereka rawatan. Pastikan untuk berjumpa doktor, dia harus mengambil ujian untuk mengesahkan diagnosis dan mencari tahu apa jenis kulat mikroorganisme yang menyebabkan penyakit.

Ini adalah diperlukan dalam rangka untuk membangunkan satu individu, rawatan yang berkesan pelan. Sendiri ubat hanya boleh memburukkan lagi keadaan.

Yang paling berkesan ubat-ubatan antimycotic dana cepat untuk mengatasi dengan patogen dan membantu untuk benar-benar menyembuhkan kulat.

Sekarang ada moden dan mudah digunakan laker untuk rawatan kulat pada kuku. Mereka digunakan dalam peringkat awal dari pembangunan penyakit atau sebagai satu cara untuk terapi kompleks.

Perhatian!

Untuk dermatophytes sering prescribers dengan fluconazole, terbinafine, ketoconazole dan Itraconazole. Voriconazole dan cara ia mengandungi membunuh kulat genus dermatophytes, acuan dan ragi. Untuk rawatan acuan yang digunakan ubat-ubatan dengan itraconazole. Kulat genus M adalah yang paling sering dikeluarkan dengan cara fluconazole.

Mudah berjangkit kulat – onychomycosis sangat mudah untuk menangkap oleh kasual hubungan dengan pesakit. Terdapat jenis kulat kuku, yang berbeza bergantung pada fokus jangkitan dan jenis patogen. Juga ada peringkat penyakit, awal telah tidak ada ciri-ciri yang menarik, tapi ia adalah lebih mudah dan cepat untuk menyembuhkan. Jika anda tidak mengambil apa-apa langkah-langkah, infeksi akan memberi kesan bukan hanya kuku dan kulit di sekitar, tetapi merebak ke seluruh kaki. Pada akhirnya, mungkin berlaku kemusnahan lengkap plat kuku. Untuk mengelakkan ini adalah disarankan untuk segera berjumpa doktor dan mula mereka diberi rawatan.