Kulat kuku pada kaki besar rawatan

Kulat, ditunjukkan oleh gejala yang tidak menyenangkan di kaki dipanggil onychomycosis. Dari penyakit ini memberi kesan tentang 33% penduduk dunia. Paling sering, jangkitan setempat di kaki yang besar. Biasanya jangkitan berlaku di tempat umum di mana terdapat sebuah tumpuan besar orang-orang yang (kolam renang, sauna, di pantai, dan lain-lain.). Untuk menangkap kulat dan memakai kasut orang lain, dan bahkan ketika cuba di dalam gedung. Menggunakan kebersihan orang lain juga mungkin menjadi punca onychomycosis.

kulat pada jari kaki

Perkara yang paling penting adalah untuk mengenali penyakit. Seperti dalam tahap awal ia boleh diubati tanpa masalah dan biaya tambahan, kemudian ia mungkin terlalu terlambat. Hasil mengabaikan kesehatan mereka boleh menjadi kuat radang, kehilangan kuku, menyebarkan untuk bidang yang lain dan lain-lain yang tidak menyenangkan.

Tanda-tanda infeksi

Ia adalah sangat penting jika anda mengalami sedikit rasa tidak selesa dan tanda-tanda kulat pada kaki besar untuk pergi ke para dokter kulit. Penyakit ini benar-benar tidak boleh mengabaikan. Untuk mengenal pasti aktif jangkitan dengan kriteria berikut:

 • Epidermis bermula untuk memecahkan. Kuman cepat boleh menembusi lapisan kulit, jadi lapisan luarnya mengelupas. Tanda pertama kulat – mengelupas di antara jari-jari kaki.
 • Muncul di kawasan kulit dengan gelembung. Mereka saiz yang mungkin menjadi berbeda untuk sampai sebesar kepala peniti. Buih pertama muncul, maka mengembung dan tiba-tiba, dan di tempat mereka, kulit tetap retak menyakitkan.
 • Plat kuku pekat dan menjadi keruh.
 • Di ibu jari kuku muncul bintik putih atau kekuningan.
 • Kaki mula memancarkan bau yang tidak menyenangkan.
 • Di daerah yang terkena di sana membakar dan gatal-gatal.
 • Kuku yang terlibat mulai tumbuh, di sana adalah bengkak dan berjalan ada sensasi yang tidak menyenangkan.
 • Di peringkat akhir penyakit plat kuku boleh benar-benar dihapuskan.

Jika anda melihat sekurang-kurangnya 2 gejala di atas, harus segera berjumpa doktor kulit. Membezakan beberapa tahap pembangunan onychomycosis:

 • Awal. Pada peringkat ini, struktur kuku plat dan kulit yang tidak berubah, ada perubahan kecil dalam warna kuku, ia bisa muncul burik.
 • Peringkat kedua. Plat kuku menjadi kuning dan menjadi sumber bau yang tidak menyenangkan.
 • Maju pentas. Pada peringkat ini, plat mulai kehilangan struktur sihat dan ia adalah mengelupas. Ia adalah penting untuk memahami bahwa pada peringkat ini, penyakit ini sangat berbahaya dan untuk yang lain – meningkatkan risiko jangkitan disebabkan oleh kenyataan bahawa spora jamur dari kaki yang sakit orang yang tersebar di mana-mana.

Di mana-mana peringkat kita tidak harus berjalan membabi buta ke farmasi dan membeli ada alat-alat yang mahal dari onychomycosis. Artikel ini akan memberitahu mengenai ubat yang paling berkesan dan cara pengobatan penyakit kulat ini.

Peraturan asas terapi

Agar hasil yang gembira kamu secepat mungkin, merawat hanya di bawah pengawasan doktor, berikut semua cadangan. Ia adalah penting dalam proses terapi untuk mematuhi peraturan berikut dan tips:

 • Pastikan untuk menjalankan menyeluruh kebersihan kaki, menggunakan alat istimewa untuk ini.
 • Dalam usaha untuk mencegah pencemaran dari orang lain, kau harus memakai kasut kaki ditutup.
 • Hal-hal pasien dengan onychomycosis harus dicuci dan disimpan secara terpisah dari pakaian anggota keluarga yang lain.
 • Selepas itu ia adalah rawatan yang lebih baik untuk menghilangkan semua kasut.
 • Diet (sambil membatasi gula-gula dan pastri dibuat dengan tepung putih) akan memperbaiki keputusan rawatan.

Ini adalah nasihat yang harus berjalan dengan cepat dan berkesan menghilangkan kulat kaki besar. Pertimbangkan asas dan paling berkesan rawatan.

Dadah

Sebelum anda boleh berikan ubat-ubatan tertentu (untuk kedua-dua dalaman dan luaran rawatan), pakar harus ultrasound, berikan ujian. Ia adalah sangat penting untuk mengetahui sama ada wanita hamil. Karena penggunaan bila kulat ubat-ubatan dilarang dalam tempoh yang membawa kanak-kanak.

rawatan kulat

Pembedahan

Jika penyakit itu terlalu maju pentas, ia mungkin memerlukan pembedahan. Ini adalah perlu jika plat sangat tebal dan mulai berkembang ke kulit. Pakar bedah menjalankan kuku plat anestesi lokal. Selepas pembedahan datang pemulihan penuh.

Kaedah inovatif

Kaedah untuk rawatan onychomycosis sentiasa memperbaiki. Kini diakui sebagai yang paling berkesan rawatan laser. Ia telah terbukti bahwa sistematik pemanasan terinfeksi kuku plat menyumbang kepada kemusnahan lengkap kulat mikroorganisme. Ketika sekitar kuku tisu tidak terjejas. Kaedah ini adalah yang paling berkesan jika digunakan dalam bersepadu menerima imun dan ubat-ubatan terhadap kulat.

Jamur infeksi kuku kaki besar itu adalah mungkin untuk menyembuhkan, jika masa untuk pergi ke dokter dan untuk menggunakan paling berkesan dan teknik inovatif.