Kulat pada kaki gambar, gejala dan peringkat penyakit

Ia adalah penting dalam tahap awal dari pembangunan tahu penyakit ini. Foto ilustrasi patologi proses akan membolehkan untuk belajar dan mengenal pasti penyakit ini.

Kelihatan seperti kulat kaki

Kulat kaki adalah salah satu yang paling biasa jenis kulat yang mempengaruhi tubuh manusia, sayangnya tidak semua orang tahu apa yang ia kelihatan seperti kulat pada kakinya. Orang yang dijangkiti tidak melampirkan penting untuk tanda-tanda yang berlaku semasa pembangunan kulat, yang menggalakkan pertumbuhan patogen mikro-organisma dengan jangkitan berikutnya orang lain.

kelihatan seperti kulat kaki

Visual memeriksa kulat pada kaki, gambar-gambar yang berlainan peringkat luka-luka akan membantu dengan cara yang terbaik. Harus diingat bahwa setiap jenis patologi ditandai dengan tanda-tanda yang kulat.

 • Peringkat awal penyakit ditunjukkan oleh kemerahan terjejas kaki, bengkak, dan kehadiran retak kecil.
 • Rata-rata pentas. Lapisan atas kulit pada kaki kaya berangkat, dan ditutup dengan warna-bintik putih ke dalam warna merah.
 • Yang tinggi. Diperhatikan kemusnahan integriti plat kuku, ia akan mencemarkan dan mengubah warna dari kuning hitam. Lapisan atas kulit dipisahkan dari permukaan kaki di takungan besar, menyebabkan terdedah dalaman dalam celah.

Kulat pada jari-jari kaki

Kaki adalah berjangkit kulat Rama pedum epidermis dalam ruang di antara jari-jari. Kulat kulit jari disebarkan oleh kontak dengan kulit yang dijangkiti atau perkongsian barang-barang peribadi dengan orang yang sakit. Anda boleh menjadi terinfeksi dan ketika mengunjungi tempat-tempat awam, seperti di sauna, pancuran, kolam renang.

Gejala-gejala penyakit:

 • Kemusnahan integriti epidermis, terkemuka untuk itu mengelupas.
 • Kehadiran gelembung kecil di dalam ruang di antara jari-jari.
 • Kaki atlet, iaitu kekalahan jari mewakili perubahan warna plat kuku.
 • Kehadiran bau tertentu.

Perubatan ada empat bentuk utama atlet menurut tahap penyakit:

 • Ringan.
 • Disgidroticheskaya.

Kulat jari-jari kaki boleh dicetuskan oleh pelbagai jenis patogen, yang menentukan jalan terapi. Kulat kaki, yang rawatan harus menyeluruh, didiagnosis hanya di dalam makmal. Oleh itu, di manifestasi sedikit tanda-tanda kulat pada jari-jari kaki anda tidak berbaloi untuk mengobati. Terapi ditetapkan semata-mata oleh doktor, mengambil kira jenis patologi, serta menentukan jenis patogen.

Kulat kaki gejala

Kehadiran permukaan mengupas bagian-bagian tertentu epidermis pada kaki menunjukkan kehadiran yang kulat di peringkat awal. Sering kulat kaki pertama terjadi di jari-jari atau dalam ruang di antara jari-jari.

Seterusnya, begin untuk membentuk retak kecil dan sedikit kemerahan kulit. Ini adalah yang kulat kaki, dan rawatan yang ditentukan oleh jenis patogen. Yang pada gilirannya yang menyebabkan perkembangan selanjutnya penyakit.

Bentuk kedua mengalahkan disertai oleh bengkak kulit kaki, yang meningkat ungkapan kulit corak, meningkat mengelupas tapak kaki dan lipatan di antara jari-jari anda. Ada rasa gatal-gatal. Dengan pembangunan penyakit ini bermula dengan luka-luka plat kuku, yang ditunjukkan dalam berubah warna-warna dan bentuk. Ia adalah penting untuk mengenali kulat pada kaki. Gejala dan gambar-gambar yang utama visual maklumat tentang kejadian penyakit. Maklumat itu sering membawa kepada diri terapi itu membentuk kulat. Tetapi pendekatan ini tidak mungkin berkesan seperti netralisasi kulat memerlukan wajib campur tangan yang sangat mahir doktor.

Bentuk berikut adalah ciri-ciri manifestasi seperti yang tanda-tanda. Muncul kering ruam merah-warna biru, bersisik plak. Selanjutnya ruam menebal dan bersisik putih, akibat ruam semua digabungkan dalam satu sumber radang seluruh kaki. Ada kehadiran sakit di sedikit hubungan dengan terjejas kaki, gatal-gatal dan bau busuk.

Intertriginous bentuk. Ia adalah penting untuk mengenal pasti kulat kaki, tanda-tanda yang ditunjukkan di berikut: proses meleleh, bengkak, kehadiran yang mendalam luka, retak, yang telah menekankan sempadan. Rasa sakit dari menyentuh kulit kaki sengit, dan penyakit ini disertai dengan bau yang tidak menyenangkan.

Disgidroticheskaya bentuk mempunyai ciri-ciri kehadiran penyebaran gelembung di seluruh permukaan kaki dan jari-jari kaki. Apabila spontan pembukaan gelembung diperhatikan erosi merah terang. Selepas pengeringan, kaki terbentuk bersisik patch, kadang-kadang ah mengeluarkan rahasia.

Untuk mengidentifikasi tanda-tanda dan menetapkan rawatan kulat kaki, adalah pengkhususan seorang dokter kulit. Untuk mewujudkan yang tepat untuk diagnosis akan membantu bukan hanya tanda-tanda visual tetapi juga keputusan makmal. Berdasarkan yang secara individu terapi kompleks.

Bagaimana untuk merawat kaki kulat

Itu rawatan kaki bergantung pada betul diagnosis penyakit dan menentukan jenis kulat patogen, yang dijangkiti kaki.

Ia harus berkata rawatan kulat harus menyeluruh dan termasuk beberapa ubat-ubatan yang berbeza farmakologi tindakan.

Sebelum permohonan ubat-ubatan tempatan destinasi, ia adalah disarankan untuk membuang fenomena keratinization dan mengurangkan radang.

rawatan kulat

Jadi bagaimana untuk merawat kulat kaki kaki, jadi untuk blok pembangunan daripada penyakit pada tahap awal dan untuk mencegah manifestasi berulang pada masa akan datang?

 • Tentu topikal terapi menggunakan salep, semburan, kuku dan krim dari semua jenis fungoides.
 • Dalam kes disebut gatal dan ada Umum pemekaan digunakan antihistamin, dan ubat sedatif kesan pada badan.
 • Syarat untuk meningkatkan pelindung fungsi tubuh yang kompleks vitamin-mineral.
 • Di hadapan seiring infeksi bakteri badan adalah ditetapkan antibiotik.

Tujuan tertentu ubat yang harus dilakukan oleh seorang dokter kulit berdasarkan jumlah gambar penyakit. Dalam menentukan terapi mengambil kira umur pesakit, tahap kerosakan kaki dan jenis patogen yang kulat.

Banyak saintifik kesusasteraan perubatan menunjukkan, kelihatan seperti kulat kaki.