Kulat peringkat, gejala bagaimana untuk menghilangkan

Sebenarnya, kulat yang boleh memimpin untuk pembangunan keadaan patologi kuku, ada sekitar 50 jenis tetapi mereka semua Bersatu dalam ketiga-tiga kumpulan besar. Selain itu, 90% kes yang menyebabkan penyakit plat kuku menjadi jamur yang dipunyai oleh kumpulan dermatomitsety, yang terdapat 20 jenis yang berbeza. Ragi-seperti kulat genus M menyebabkan penyakit kuku tidak sering, kira-kira 10% kes. Baki kecil persentase dari penyakit yang disebabkan oleh kehancuran kuku dengan organisme. Kulat kuku dalam istilah perubatan kedengarannya seperti onychomycosis.

Menurut data statistik kelaziman penyakit yang agak luas. Cendawan memberi kesan sehingga 20% dari jumlah penduduk dunia dan di Rusia angka ini mencapai 15 juta orang. Tahap penyakit ini di kalangan penduduk dipengaruhi oleh banyak faktor: keadaan cuaca di mana nyawa penduduk, keadaan sosial orang tertentu, usia, jenis kelamin, profesi, dan lain-lain. di samping itu, kulit telah menyatakan tetap peningkatan dalam beberapa kes di kalangan penduduk dewasa dan di antara anak-anak. Kemungkinan jamur kuku pada kaki meningkat dengan usia (penyakit ini berlaku lebih sering di antara orang tua yang mencapai 65 tahun).

Gejala kulat kuku pada kaki

kaki kulat

Gejala kulat kuku pada kaki akan bergantung pada jenis penyebab agen berjangkit proses, dan jumlah kerosakan kepada plat kuku. Usia pesakit dapat mempengaruhi kecepatan pemulihan. Ia dikenali di kanak-kanak ruas kuku yang terlibat lebih kurang sering daripada di tua.

Gejala yang berbeda bergantung pada itu membentuk kulat:

 • Gejala kuku kulat. Perubahan warna yang terlibat plate, dan ketebalan dan kilau tetap sama. Pertama di bar kuku muncul dan bintik-bintik – mereka bentuk dan ukuran berbeza, yang lokalisasi sampingan kuku. Warna tempat kuning atau putih, jika penyakit ini tidak dirawat, tempat meningkatkan ukuran, secara beransur-ansur meliputi seluruh kawasan plat. Kuku perubahan warna, yang tinggal ketebalan biasa. Onycholysis – gejala lain kulat kuku. Adalah ketidakmampuan plat untuk kenaikan ke kuku di tempat tidur. Pada akhirnya, pesakit boleh membuang – secara tidak sengaja, atau sengaja.
 • Gejala kuku kulat. Di samping itu untuk perubahan warna, ini bentuk penyakit ini mempunyai ciri-ciri menebal plat melebihi 2 mm atau lebih. Peningkatan ini adalah kerana untuk meningkatkan pertumbuhan kepingan kulit di bawah kuku. Ada kilau, dipukul dengan plat menjadi membosankan, mulai runtuh. Pada akhirnya, kuku teruk cacat. Onychomycosis – pembelian kuku bentuk yang sama dengan cakar burung itu, adalah gejala kerap ini jenis penyakit. Lebih kuat hanya dimusnahkan sisi kuku. Kompleks gejala yang disertakan ini membentuk kulat kuku, menyebabkan orang mula mengalami sakit ketika berjalan. Yang warna kuning gelap atau abu-abu.
 • Gejala atropik kuku kulat. Pertama sekali, pesakit perhatikan perubahan warna plat, ia menjadi coklat-abu-abu. Hilang biasa kilau, permukaan kuku menjadi pucat dan membosankan. Penyakit berkembang, plat dimusnahkan. Peringkat akhir atropik membentuk kulat – pendedahan kuku tempat tidur dan penuh kematian. Di atas permukaan tidur pesakit mendapati lapisan longgar tekstur, yang terdiri dari kulit skala. Berhentinya plat berlaku di peringkat, mulai dari luar akhir di arah dalam zon pertumbuhan kuku, dan kusyen. Pertumbuhan kawasan masih utuh lagi daripada bahagian-bahagian lain kuku.
 • Gejala sisi dan distal kuku kulat. Ini dua jenis luka-luka yang ada dalam persamaan adalah bahawa mereka sering didiagnosis pada simbiosis dan menyebabkan perubahan sama bahagian plat kuku. Bahagian plat dikenakan untuk mengalahkan, kehilangan warna biasa, menjadi samar-samar. Bersama-sama ia adalah alur melintang yang kekuningan. Bila kulat kuku pada kaki yang muncul akibat jangkitan dengan organisme, plat bisa memperoleh warna dari biru-hijau untuk hitam. Kuku mulai runtuh, menjadi di tepi yang kasar. Selepas beberapa ketika, kematian bahagian yang terlibat, menyebabkan plat untuk berubah bentuk. Kuku tidur sebahagiannya terdedah. Peringkat akhir penyakit ini mempunyai ciri-ciri kemusnahan lengkap kuku dan membuka kotak dengan kepingan kulit di atas. Orang-orang yang mengidap sakit. Apabila patologi buruk dengan infeksi bakteri dari kuku jari mungkin nanah apabila sedikit ditekan.
 • Gejala proksimal kuku kulat. Ini adalah jarang berlaku luka plat kuku di tempat pertama memberi kesan kawasan dari kulit roller. Alasan utama untuk kejadian proksimal membentuk kulat kuku adalah pembuangan luar. Plat kuku mulai berubah warna putih di satu wilayah yang terletak di dekat pertumbuhan zon. Spora dan miselium kulat telah di terowongan kuku, di kawasan itu. Seperti yang mereka bereproduksi, kulat mengelilingi seluruh kuku dan benar-benar memusnahkan ia.
 • Jumlah gejala kuku kulat. Jika sisi, distal atau proksimal bentuk penyakit yang tidak terdedah kepada terapi, ada datang satu jumlah onychomycosis. Kuku kehilangan warna, mulai runtuh, memecah dan benar-benar hancur.
 • Tanda-tanda putih dangkal kuku kulat. Di kawasan belakang roller muncul baiduri tempat putih, yang, seperti yang pembiakan kulat, mempengaruhi seluruh kuku benar-benar. Tempat yang cenderung untuk berbaur secara visual dan ingat yang bertaburan serbuk halus.

Meskipun perbedaan dalam klinis manifestasi dari berbagai bentuk yang kulat, ada beberapa tanda-tanda biasa, termasuk:

 • Runtuh kuku.
 • Perubahan warna plat;
 • Ikatan kuku ruas;
 • Sakit yang berlaku dengan perkembangan proses patologi;
 • Anda mungkin mengalami gatal-gatal di kawasan sekitarnya kuku.

Sebab yang kulat kuku pada kaki

sebab yang kulat

Jamur kuku kaki selalu muncul dalam keputusan jangkitan dengan organisme. Paling sering, mereka dermatomitsety. Untuk menembus kulit dan kuku membantu mereka yang luas set proteolitik enzim yang mereka miliki. Pertama dermatomitsety lebam kulit kaki dan kemudian menyebar ke plat kuku.

Ada tiga cara di mana mereka menembusi jauh ke dalam kuku:

 • Dari bawah distal (bebas, sisi) tepi kuku. Dalam kes ini, proses patologi setempat di bawah plat di tempat tidur dan tidak kuku. Sebagai perkembangan yang kulat, membangun subungual hyperkeratosis. Ini membawa untuk kemerosotan hubungan antara tempat tidur plat dan berikutnya mereka pemisahan. Keluar dari tempat tidur kulat menembusi kuku dan perlahan-lahan memusnahkan ia.
 • Melalui punggung bagian dari kuku kulat menembusi pedalaman lebih kurang sering. Dalam kes ini proses kemusnahan kuku akan mengalir jauh lebih cepat.
 • Jarang ditemui cara menyebarkan melalui proksimal roller. Dari akhir matrix, kulat menembusi di bawah kuku plat dan di dalam kotak, atau disimpan di dalam matrix, ada dengan memusnahkan kolagen struktur kuku ruas. Jika luka kuku yang disebabkan oleh kulat genus M, anda pada mulanya akan terlibat dalam proses patologi proksimal roller dengan edema dan menebal. Bagaimanapun, yang paling sering ini radang proses memberi kesan kuku.

Bagaimana cara untuk menghilangkan kulat kuku pada kaki anda?

Moden farmaseutikal industri menawarkan orang-orang yang didiagnosis dengan kulat kuku kaki, lebar pemilihan ubat yang berkesan untuk menghadapi masalah. Dana untuk tempatan dan tindakan biasa.

Banyak yang ada ubat khas membuat individu pemilihan ubat-ubatan yang sukar. Karena kulat boleh menyerang kuku kaki, tetapi juga mukosa, apa-apa organ dan tisu. Oleh itu, adalah penting sekali untuk menjalani diagnosis menyeluruh dan mendapatkan perubatan nasihat mengenai rawatan kuku kulat.

Terapeutik strategi berdasarkan empat mata:

 • Perakaunan area yang terkena;
 • Waktu telah berlalu sejak awal penyakit;
 • Perubahan patologi menimbulkan oleh penyakit;
 • Kehadiran comorbidity.

Ubat-ubatan moden tidak hanya menghancurkan kulat organisme dan menghentikan pembangunan mereka, tapi cenderung untuk berkumpul di ketebalan plat kuku, yang tinggal di sana untuk waktu yang lama. Ini membolehkan untuk mengurangkan jauh dari segi terapi, sehingga untuk 8 – 16 minggu. Ini akan menjadi waktu yang cukup untuk sepenuhnya menyingkirkan masalah. Yang penting adalah pendekatan bersepadu untuk terapi, kombinasi tempatan rawatan dengan cara lisan. Ini menimbulkan pertanyaan tentang bagaimana untuk memilih ubat dan untuk menghilangkan kulat kuku pada kaki anda? Di bawah adalah melihat semua moden ubat-ubatan.

Tanpa pengecualian, anti-ubatan mempunyai kesan sampingan. Ini berlaku untuk ubat-ubatan untuk topikal dan mulut pentadbiran. Oleh itu, persiapan rejimen, memantau keadaan pesakit, penilaian terapi – semua ini ada di dalam kecekapan pakar. Tidak sah pilihan diri dan menggunakan ubat. Dalam perkembangan selanjutnya penyakit menghentikan akan bermasalah.

- Kulat kuku

Bila kulat kuku pada kaki adalah tidak bergerak untuk menjalankan pentas, ia adalah mungkin untuk menggunakan hanya terapi tempatan. Ini boleh digunakan khusus pernis, atau penyelesaian, yang merangkumi pelbagai komponen.

Di samping itu, untuk mencapai satu kesan terapeutik, anda boleh menggunakan patch. Untuk membuat kuku kelihatan lebih menarik, anda dapat menutupi rawatan pernis memohon kuku.

Pil anti

Sistemik anti-agen diperlukan untuk masuk dalam kes-kes di mana kulat kuku pada kaki yang bergerak dalam menjalankan pentas. Hanya doktor boleh memilih yang terbaik pelan rawatan. Pil untuk menghilangkan cendawan yang banyak, tetapi beberapa dari mereka tidak sesuai dengan hormon, ada anda tidak dapat mengambil anak-anak, ada yang dilarang untuk menerima jika ada masalah dengan hati, dan lain-lain.

Rawatan Laser

Rawatan menggunakan sinar laser adalah kaedah fisioterapi rawatan. Ia mungkin hanya digunakan dalam kombinasi dengan anti dadah dalam usaha untuk mencapai kesan. Laser terapi dengan sendirinya tidak akan menghapuskan sepenuhnya kuku kulat. Prosedur ini bertujuan untuk meningkatkan nutrisi kuku, untuk menguatkan peredaran darah. Pada akhirnya, ini ubat menembusi lebih baik rosak plat. Tapi laser untuk membunuh kulat tidak boleh.

Kaedah ini telah ada kontra dan membolehkan untuk mengurangkan risiko penyakit berulang. Laser yang selamat dan tidak menyakitkan cara untuk melawan kulat infeksi di kuku jari kaki.

Pencegahan kulat kuku pada kaki

Jika sistem imun seseorang berfungsi dengan baik, yang kulat kuku pada kaki yang tidak akan menyakiti dia bahkan setelah infeksi, karena sistem imun sendirian meneutralkan dia. Jika kulat masih menyebarkan pada plat kuku, ia adalah perlu untuk memilih maklumat berurusan dengan itu.

Ini adalah sebuah proses agak susah payah, begitu boleh membantu untuk mencegah infeksi, mengikuti langkah-langkah pencegahan:

 • Anda perlu untuk mengelakkan berjalan dengan bertelanjang kaki di pantai;
 • Ditutup sepatu karet – kasut yang terbaik untuk sauna dan mandi;
 • Sarung kaki untuk setiap hari pakai harus dibuat dari kain kapas;
 • Ia adalah dilarang untuk memakai sepatu orang lain;
 • Anda harus menjaga kaki anda kering.