Kulat kaki: rawatan di rumah, pencegahan

Tepat pada masanya rawatan untuk mula adalah sukar, kerana penyakit dan tanda-tanda yang tidak sangat cepat. Walaupun ini, hubungan yang lebih dekat dengan tubuh anda, itu adalah mungkin untuk mendiagnosis patologi, untuk memulakan rawatan dengan cepat dan mendapatkan inginkan hasil positif.

kaki kulat

Gejala dan diagnosis kaki kulat

Pada peringkat awal, penyakit ini menyatakan dirinya hampir tidak kelihatan jalur dan bintik-bintik pada permukaan kuku kaki. Mereka hanya boleh dilihat jika kau melihat dengan teliti. Dengan seberapa segera seperti yang kulat menggandakan, garis-garis dan tempat-tempat yang lebih ringan dan kuku sendiri mulai mengubah bentuknya. Ini proses yang berlaku agak perlahan-lahan dan sering terlihat. Setelah patologi mencapai bentuk yang lebih teruk, bersabar menghadapi tanda-tanda seperti:

 • Yang kuat dan gatal-gatal;
 • Kuku plat menebal;
 • Nota kuku rapuh;
 • Pada plat dan pada tisu yang mengelilinginya, ada SERANGAN dalam putih;
 • Dari kaki bermula untuk menganggap bau yang tidak menyenangkan.

Yang penting! Dengan penampilan tanda-tanda ini, salah satu yang bisa menilai tahap penyakit. Untuk menyembuhkan kaki kulat di rumah dalam hal ini akan menjadi lebih lama dan lebih sukar, tapi mungkin jika anda mengikuti cadangan profesional.

Untuk kelewatan awal rawatan adalah dilarang, seperti patologi bukan hanya memberi kesan kepada keadaan Umum kuku, tetapi juga pada keseluruhan kesihatan orang itu. Berbahaya mikroorganisme hidup tidak hanya di permukaan kuku, tetapi bisa menembus lebih dalam, sampai secara beransur-ansur sistem peredaran darah. Hadir dalam darah, spora jamur membahayakan seluruh tubuh secara keseluruhan, untuk masing-nya. Jika untuk beberapa alasan, tidak ada kemungkinan untuk melihat seorang pakar, harus sesegera mungkin untuk mulai rawatan di rumah. perkara yang paling penting – tidak untuk menjadi sia-sia.

Bagaimana untuk merawat kulat pada kaki anda?

Baik bagaimana untuk merawat kulat di rumah pada kaki, ini adalah soalan yang kau perlukan hanya meminta pakar. Sebab itu adalah yang berbeza lebih dari 300 spesies yang kulat, dan setiap mereka mempunyai ciri-ciri sendiri ambang rintangan untuk ubat-ubatan tertentu.

Yang penting! Dalam rawatan kulat kaki anda ingin untuk menggunakan kedua-dua mulut dan produk-produk luar. Ia adalah perlu untuk menghapuskan patologi, kedua-dua luar dan dalam terinfeksi dengan organisme.

Cara topikal rawatan digunakan dua empat kali sehari. Ubat ini berkesan menghalang proses pembiakan kulat. Seperti untuk ubat-ubatan, ia masih dalam proses penembusan perut mereka diedarkan oleh darah. Melalui badan, mereka memusnahkan semua patogenik kuman. Untuk mencapai hasil yang optimum dalam proses rawatan, pakar akan bergantung tidak hanya pada jenis kulat, tetapi juga pada tahap pembangunan patologi.

Peringkat awal dari pembangunan penyakit

Jika penyakit itu dikesan pada tahap awal, proses rawatan tidak akan mengambil banyak waktu. Doktor menetapkan ubat-ubatan.

Ubat ini boleh didapati dalam bentuk penyelesaian dan salep. Ini bekas digunakan untuk rawatan kuku dan krim untuk rawatan kulit. Penggunaan dana tersebut harus tegas mengikut arahan, dan untuk mematuhi tertentu pra-percubaan prosedur. Kaki harus benar-benar mencuci, dan kering di daerah yang terkena untuk meletakkan titik dadah. Dilakukan prosedur ini beberapa kali sehari, dan proses berlangsung sampai penuh pemulihan.

Keunikan rawatan dalam peringkat kedua patologi

Dalam kes ini hal-hal yang sedikit lebih buruk seperti penyakit ini tahap pembangunan adalah memusnahkan sebahagian besar plat kuku. Pesakit mula pengalaman ketidaknyamanan dari penyakit – gatal-gatal yang teruk, membakar, bau yang tidak menyenangkan. pakar pada peringkat ini melantik tambahan ubat-ubatan.

Mereka digunakan untuk membersihkan kering kuku. Awal prosedur ditambah dengan mengeluarkan bahagian-bahagian yang mati kuku. Hanya setelah itu mereka digunakan ubat-ubatan. Keluarkan bahagian-bahagian yang longgar kuku sering menyumbang untuk pembentukan void, yang dalam proses yang anda perlukan untuk mengisi dadah. Ini sangat mempercepatkan bermulanya hasil yang positif. Apa-apa peristiwa-peristiwa yang diperlukan untuk menjalankan selagi berpenyakit kuku tidak akan benar-benar digantikan oleh benar-benar sehat. Proses yang panjang, tapi dijamin berkesan.

Rawatan lanjutan penyakit

Pada peringkat ini pembangunan doktor adalah sangat penting, pasti ada tidak sendiri. Seorang profesional pada peringkat ini pembangunan patologi melantik pil.

Yang penting! Rawatan Oral harus diambil hanya setelah berunding dengan seorang dokter, seperti yang mereka punya sejumlah besar dan kesan sampingan. Ubat diri penuh dengan serius komplikasi.

Pemilihan dadah dijalankan selepas menyeluruh mikroskopik belajar kulat, dan keadaan keseluruhan badan. Pada masa yang sama dengan ubat-ubatan doktor wajib melantik prosedur berdasarkan resep dari rakyat. Itu rawatan yang menyeluruh yang dapat cepat menyampaikan hasil yang positif. Di antara mereka adalah mandi popular kerana ia berkesan menghentikan perkembangan penyakit lain sihat bahagian badan.

Peraturan permohonan mandi

Terapi mandi bersedia menggunakan bahan-bahan yang berbeda. Sebelum anda memperkenalkan beberapa biasa resep, anda harus membayar perhatian kepada peraturan ini bentuk rawatan. Jika tidak, prosedur itu tidak akan membawa efek yang diinginkan. Antara syarat utama termasuk:

rawatan kulat
 1. Mandi harus lakukan setiap hari dan sebelum tidur.
 2. Ia adalah penting untuk menggunakan air masak.
 3. Suhu air yang seharusnya tidak menjadi sejuk dan tidak panas, kira-kira 45 derajat.
 4. Prosedur ini berlangsung rata-rata 15 minit.
 5. Ia adalah penting untuk menjalankan standard pra-rawatan dengan mencuci kaki dan mengeluarkan lapisan kulit mati, seperti kulit dan kuku. Ini boleh dilakukan dengan pedicure tetap alat selepas gunakan ia adalah penting untuk benar-benar membasmi.

Setelah mandi kaki saya tidak perlu ada membilas, hanya lap kering dan proses yang ditetapkan anti dadah.

Pilihan ideal akan menggunakan khas mandi dengan soda. Untuk menyediakan anti-kaki kulat mandi di rumah ini agak mudah – sebuah beberapa liter air diambil 3-4 sudu baking soda. Ini ramuan yang dapat membuat yang istimewa alkali alam, yang tidak membenarkan kulat untuk membangunkan. Selepas jangka panjang sistematik menggunakan mandi itu, yang kulat benar-benar semakin hilang.

Kaedah utama rawatan

Terdapat banyak popular resep rawatan kulat. Rumah ubat untuk kulat kaki boleh hanya berkesan pada peringkat awal dari pembangunan patologi. Ketika berjalan bentuk ia hanya digunakan dalam kombinasi yang sesuai dengan yang ditetapkan profesional rawatan ubat-ubatan. Setiap satu daripada kaedah dianggap dengan lebih terperinci.

Rawatan dengan bawang putih

Bawang putih adalah produk yang paling berkesan yang boleh digunakan untuk menghapuskan kulat. Cengkeh dihancurkan dengan pisau dan sebagai kompres digunakan untuk terjejas. Ia adalah lebih baik untuk memohon pembalut khas untuk menjaga kompres sepanjang malam. Rawatan proses anda tidak mengganggu, hanya di pagi dan malam masa untuk menukar kompres.

Penggunaan hidrogen peroksida

Alat ini mempunyai ciri-ciri optimum anti kesan. Sebelum menggunakan makeup, kaki, ia adalah penting untuk wap dalam penyelesaian soda. Alat yang boleh digunakan dalam bentuk lotion, menetes pada kuku untuk beberapa titik, dan kemudian melekat bola kapas. Kompres harus disimpan selama kira-kira satu jam, dan prosedur yang dilakukan dua kali sehari. Dengan peroksida anda juga boleh membuat mandi, mencairkan 4 sudu dadah dalam dua liter air. Kaki dalam penyelesaian harus terus selama dua jam dan sebaik-baiknya dua kali sehari – pagi dan sebelum tidur.

Menggunakan ammonia

Cepat mengalahkan penyakit itu dengan bantuan ammonia. Satu palsu cara dicairkan dalam 200 ml air. Dalam penyelesaian basah atau kain kasa pad dan digunakan untuk terjejas. Kompres juga yang lebih baik untuk menetapkan, kerana ia adalah untuk meninggalkan untuk malam. Untuk maklumat keputusan yang dijalankan tiga kali seminggu sehingga semua gejala-gejala penyakit hilang.

Daun abu gunung

Dalam kes ini, ia adalah penting untuk menggunakan hanya segar daun muda tumbuhan dikumpulkan dalam kawasan yang bersih. Yayasan untuk ditumbuk keadaan bubur, dan kemudian komposisi digunakan untuk terjejas semalaman.

Rawatan dengan lemon

Berdasarkan resepi lemon tidak kurang efektif dalam proses mengalahkan reput kulat. Buah ini hanya dipotong menjadi kecil keping dan digunakan untuk daerah yang terkena kuku plat. Kompres bernilai satu set rutin dengan filem berpaut dan pembalut. Jumlah masa ini rawatan rata-rata 10 hari, dan yang utama adalah kesempatan kemungkinan kembali kuku penampilan yang sihat di mana-mana tahap pembangunan patologi.

Semua di atas rakyat untuk rawatan ditandai oleh individu kesan sampingan. Ia boleh menjadi, seperti yang berbeza luar manifestasi kecantikan, dan lebih kompleks akibat organisma.

Peraturan untuk rawatan di rumah

rumah rawatan kulat

Biasanya hasil yang positif menjadi dilihat selepas seminggu rawatan. Jika ada adalah sebuah trend positif, menggunakan rawatan tidak berhenti sampai penuh pemulihan. Sering ada yang kuat sensasi terbakar daerah yang terkena, gatal-gatal-nya. Jika perasaan yang tidak menyenangkan, jangka masa prosedur boleh mengurangkan, tetapi tidak berhenti, seperti ini menunjukkan tanda-tanda awal pemulihan.

Masa rawatan mungkin berbeza bergantung pada tahap pembangunan patologi, yang terdiri dari tiga minggu untuk beberapa bulan. Kelajuan rawatan bergantung pada menyeluruh pelaksanaan dari peraturan tertentu. Antara yang paling penting adalah berikut:

 • Jangan pergi ke sauna;
 • Anda harus menolak dari pantai dan kolam renang untuk sementara;
 • Penting setiap hari berubah stoking;
 • Dilarang menjalankan prosedur pedicure;
 • Setelah setiap mencuci kaki mereka harus benar-benar dihapuskan kering.

Peraturan asas rawatan untuk memastikan bahawa kaki selalu kering. Ia adalah mustahil untuk menggunakan serbuk khas.

Merumuskan

Walaupun keberkesanannya rawatan, rawatan di rumah kulat kaki mengambil banyak waktu dan sumber bahan. Untuk alasan ini, anda butuhkan untuk membayar perhatian kepada tertentu langkah-langkah pencegahan. Dalam erti kata lain, untuk mencegah penyakit yang lebih mudah, daripada kemudian untuk menghilangkan itu.

Ia adalah penting untuk mengetahui apakah langkah-langkah pencegahan yang berkaitan untuk mencegah kulat. Bahkan lebih awal penyakit ini tiada jaminan bahawa patologi boleh tidak menjadi terinfeksi lagi. Utama langkah-langkah pencegahan yang akan membantu untuk melupakan masalah ini, termasuk apa-apa faktor penting sebagai tetap mematuhi peraturan-peraturan kebersihan diri, lengkap ban pada memakai kasut orang lain dan untuk menggunakan orang lain kebersihan.

Dalam bilik dengan kelembapan yang tinggi itu adalah lebih baik untuk tidak bergerak tanpa alas kaki. Ia adalah sangat penting selalu mencuci dan ventilasi kasut. Ia adalah perlu dari waktu ke waktu untuk menjalankan tentu terapeutik pernis untuk memerangi kulat.

Peraturan di atas dijamin untuk menghapuskan jangkitan seperti penyakit. Juga bantuan perhatian kepada kesihatan mereka. Ketika pertama tanda-tanda kulat kau harus segera mencari bantuan dari seorang yang profesional, yang akan menetapkan kualiti rawatan, berdasarkan ciri-ciri pasien dan pada jenis paru-paru kulat.